Optimale IVF slagingskans

Nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans

Interview met Dr. E.J.P. van Santbrink, gynaecoloog en medisch hoofd van het Fertiliteitscentrum Voorburg van het Reinier de Graaf ziekenhuis.


Klik hier om dit interview uit te printen

"Als kleinschalige fertiliteitskliniek zijn we in staat om een optimale slagingskans te combineren met persoonlijke aandacht."

Interview met Dr. E.J.P. van Santbrink, gynaecoloog en medisch hoofd van het Fertiliteitscentrum Voorburg van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Zijn vakgebied richt zich op diagnostiek en behandeling van problemen op het gebied van voortplanting en vruchtbaarheidsproblemen.

In 2014 is de kliniek 25 jaar gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen.

"Wij hebben vrijwel alles in huis op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen. Van herstel van de natuurlijke ovulatiecyclus tot inseminaties bij beperkte zaadkwaliteit, IVF en IVF in combinatie met ICSI."

De donorbank binnen het ziekenhuis, ziet Van Santbrink als een voordeel. "Hierdoor kunnen we mensen behandelen waar geen zaadcellen voorhanden zijn. Denk daarbij aan stellen waarbij de partner geen zaadcellen heeft, lesbische stellen en alleenstaanden met een kinderwens. Globaal gezien ligt bij vruchtbaarheidsproblemen voor ťťn derde het probleem bij de man, voor ťťn derde bij de vrouw en bij ťťn derde van de stellen is het een gecombineerd probleem." Door de aanwezigheid van de donorbank, worden er in Voorburg relatief meer alleenstaanden en lesbische paren behandeld dan in andere centra. Er zijn namelijk weinig klinieken met een eigen donorbank.

Hersteloperatie van de eileiders

Van Santbrink heeft zich binnen zijn aandachtsgebied Voortplantingsgeneeskunde, toegelegd op fertiliteitschirurgie. "Deze specialisatie is landelijk enigszins in de vergetelheid geraakt, door de beperkte beschikbaarheid van enthousiaste tubachirurgen. Helaas wordt daardoor vaak direct gekozen voor IVF, zonder de overweging van reconstructieve chirurgie te maken. Terwijl na een hersteloperatie een deel van de patiŽnten nooit een in-vitrobevruchting nodig heeft en zonder problemen ťťn of meerdere kinderen krijgen. Gelukkig worden regelmatig patiŽnten specifiek voor een hersteloperatie naar het Fertiliteitscentrum Voorburg doorverwezen."

Nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling op het gebied van de voortplantingsgeneeskunde vindt plaats in de laboratoria van Voorburg. "Het slagingspercentage van IVF is op het moment slechts 30 procent. Embryoís verblijven gemiddeld drie dagen in het laboratorium voordat ze teruggeplaatst worden in de baarmoeder. Tot op heden wordt er maximaal twee maal per dag naar het embryo gekeken. Na drie dagen wordt er aan de hand van deze informatie bepaald welke embryo er teruggeplaatst gaat worden. Er is dus weinig informatie beschikbaar. In ons laboratorium werken we met twee EmbryoScopes. Hiermee nemen we elke 20 minuten een foto van de embryoís, waardoor we de ontwikkeling nauwgezet kunnen volgen in de periode dat wij ze onder onze hoede hebben. We krijgen daardoor veel meer informatie over de ontwikkeling en kunnen daardoor veel nauwkeuriger bepalen wat een geschikt embryo is om zwanger mee te worden en wat niet."

Een bijkomend belangrijk voordeel is dat de embryo niet verplaatst wordt. Er zijn hierdoor vrijwel geen verschillen in luchtsamenstelling en temperatuurwisselingen.

"We werken nu bijna een jaar met deze EmbryoScope als enige in Nederland en ik heb goede hoop dat we onze behandelingen daardoor beter kunnen maken. Wat uiteindelijk de resultaten zijn, weten we nog niet. Wel zien we dat onze slagingsresultaten overall beter zijn geworden ten opzichte van vorig jaar. In 2012 waren we al ťťn van de best presterende centra, dus dat belooft wat voor de resultaten in 2013."

Financiering fertiliteitsmiddelen in 2014

"Er verandert momenteel veel in de gezondheidszorg en niet altijd ten goede. De reden van de verandering is hoofdzakelijk dat de gezondheidszorg te duur is. Dat de overheid wil bezuinigen is een logisch gevolg. Binnen de zorg voor mensen met een kinderwens gaan we hier binnenkort het volgende van merken: Vanaf 1 januari 2014 wordt de hele groep geneesmiddelen die gebruikt wordt bij vruchtbaarheidsbevorderende behandelingen, overgebracht van de algemene apotheek naar de ziekenhuisapotheek.

De ziekenhuizen moeten deze medicijnen nu zelf aan de patiŽnt gaan leveren en deze inkopen bij de leveranciers, terwijl de ziektekostenverzekeraars beslissen welke prijs ze willen vergoeden aan het ziekenhuis. Hierdoor kan het zijn dat een ziekenhuis alleen maar het allergoedkoopste medicijn kan voorschrijven aan de patiŽnt, doordat de ziektekostenverzekeraar van een patiŽnt niet meer wil vergoeden. Helaas is het goedkoopste medicijn niet altijd het beste medicijn. Dit kan dus ten koste gaan van het behandelingsresultaat."

"Als beroepsgroep begrijpen we dat we onze verantwoordelijkheid hebben om de zorg in Nederland betaalbaar te houden. Een voorbeeld hiervan is dat wij in het afgelopen jaar door bepaalde afspraken te maken, al een behoorlijke bijdrage geleverd hebben aan de noodzakelijke bezuinigingen op de zorg rond patiŽnten met vruchtbaarheidsproblemen. Dit hebben we op een manier gedaan waarmee we patiŽnten zo weinig mogelijk tekort gedaan hebben. Als beroepsgroep zijn wij niet blij met deze nieuwe maatregelen, omdat er steeds minder mogelijkheden overblijven om onze patiŽnten optimaal te behandelen. We zijn daarom de discussie aangegaan met ziektekostenverzekeraars en overheid en hopen dat zij ook bereid zijn om niet alleen naar kosten maar ook naar kwaliteit van zorg te kijken."

Persoonlijke aandacht

Dat deze manier van werken niet binnen het beleid van het Fertiliteitscentrum Voorburg past, blijkt uit reacties van patiŽnten. Van Santbrink: "PatiŽnten geven aan dat ze het prettig vinden dat ze persoonlijk benaderd worden. Ze worden gezien als individu en niet als nummer, iets wat met name paren met vruchtbaarheidsproblemen erg waarderen. Ons gehele team bestaat uit minder dan twintig mensen. We zijn kleinschalig en goed bereikbaar, zowel fysiek als telefonisch. Op deze manier kunnen we iedereen een persoonlijk behandelplan geven en de aandacht en begeleiding waar iedereen behoefte aan heeft."

Klik hier om dit interview uit te printen

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)