Interview onvruchtbaarheid

'Vrouwen kunnen met een klein hormoonpompje op een natuurlijke manier zwanger worden'

Interview met Erica Rekers, vruchtbaarheidsarts bij Zorggroep Twente.


Klik hier om dit interview uit te printen

Als een spontane zwangerschap uitblijft omdat het lichaam de hormonen niet aanmaakt die nodig zijn voor eisprong en eirijping, kan behandeling met een hormoonpompje helpen. Vruchtbaarheidsarts Erica Rekers is enthousiast over deze behandeling.

"Het pompsysteem is bedoeld voor vrouwen die een storing hebben in de hormoonhuishouding waardoor de eitjes in de eierstokken niet tot rijping komen. De oorzaak hiervan ligt in een bepaald gebied in de hersenen en ontstaat door verscheidene aangeboren of verworven redenen, bijvoorbeeld een extreem laag gewicht of overmatig sporten. De pijnappelklier wordt daardoor niet gestimuleerd en vervolgens wordt op haar beurt de eierstok niet geactiveerd. Het gevolg is niet of nauwelijks menstrueren en onvruchtbaarheid", legt Erika Rekers, vruchtbaarheidsarts uit.

"De patiŽnte krijgt van de verpleegkundige een recept waarmee ze bij haar eigen apotheek het geneesmiddel en het pompsysteem kan halen. Dit neemt ze mee op haar afspraak op de vruchtbaarheidspoli. Tijdens die afspraak leggen we aan de vrouw uit hoe de pomp werkt. De patiŽnte plaatst het pompje, in de vorm van een muis, zelf op haar lichaam. De verpleegkundige of arts stelt de afstandsbediening/manager in op de juiste dosis. De patiŽnte geeft vervolgens zelf, met de zogenaamde manager of afstandsbediening, opdracht om aan te prikken en de behandeling te starten. Na enige tijd behandelen wordt er een afspraak gemaakt voor een echoscopie om te kijken of er al een eitje groeit. Als service krijgt de vrouw een telefoonnummer van de leverancier van het systeem waar ze 24 uur terecht kan met technische vragen."

PatiŽntvriendelijk

Erica Rekers is enthousiast over deze pompmethode omdat die volgens haar aantoonbaar werkt: "Van onze patiŽnten horen wij alleen maar goede berichten. Deze methode is ook bijzonder patiŽntvriendelijk. Vroeger was de apparatuur wat groter en moesten mensen nog werken met slangetjes, wat een beetje onhandig was, maar tegenwoordig is de apparatuur klein en compact. De patiŽnten merken nauwelijks dat ze het dragen. En het mooie hieraan is dat vrouwen met die specifieke stoornis gewoon op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden zonder veel gedoe of aanvullende behandelingen. Dus voor de patiŽnten met de juiste indicatiestelling is dit een geweldige behandelingsvorm."

---

Interview gehouden op maandag 17 oktober 2011

Klik hier om dit interview uit te printen

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)