Adoptie

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Adoptie

Adoptie

Als de verschillende behandelmogelijkheden uitgeput zijn, of als je dit traject niet (meer) wil, dan is het ook een mogelijkheid om tot adoptie over te gaan. Dit is overigens niet zo gemakkelijk als het klinkt. Een van de collega's van onze hoofdredacteur heeft onlangs een kindje uit China geadopteerd en we hebben hem bereid gevonden zijn verhaal te vertellen over de adoptie-procedure.

Het verhaal - geschreven door Serge op zaterdag 8 juli 2006

Hallo,

Er is mij gevraagd om een stukje te schrijven over adoptie, wat eventueel een optie is als het medische traject niet wil lukken. Het aanmelden gaat tegenwoordig via de Stichting Adoptievoorziening. Het aanvraagformulier moet ondertekend worden door beide aanvragers als het om een gezamenlijke aanvraag gaat, maar ook als ťťn partner binnen een relatie de aanvraag indient. Hierna krijg je een BKA-nummer (BKA = Buitenlands Kind ter Adoptie). Dit nummer is belangrijk omdat verschillende bemiddelingsstichtingen kijken naar dit nummer en hieraan de volgorde van bemiddeling koppelen. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen als je in nederland wilt adopteren. Deze kun je vinden op de site www.adoptie.nl. Dit zijn voorwaarden die te maken hebben met leeftijd, alleenstaand, gelijk geslacht e.d.. Behalve deze voorwaarden zijn er per land weer verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je voor china minimaal 30 jaar zijn om te kunnen adopteren.

Als aan de voorwaarden is voldaan wordt je uitgenodigd voor een zestal voorlichtingsbijeenkomsten. In ons geval moesten wij hierop bijna 1,5 jaar wachten. De bijeenkomsten duuren ongeveer 3 uur en zijn heel erg leerzaam. Je leert dat er op verschillende manieren tegen adoptie wordt aangekeken. Maar vooral wat adoptie inhoudt voor degene die adopteert en voor het toekomstig kind. En dan vooral de eventuele hechtingsproblematiek. Ook de keuze voor een "gezond" kind of een kind met een handicap komt aanbod. Wij hebben uiteindelijk voor dit laatste gekozen en als er een tweede komt zal dit ook een kind zijn met een handicap. Mijn vrouw en ik vonden het allebei een nuttige cursus en goed dat deelname hieraan verplicht is. Van de 6 stellen zijn er uitendelijk 4 stellen doorgegaan. Tot hiertoe is het toegestaan om ook nog bezig te zijn met een medische procedure zoals IVF.

De volgende stap is het gezinsonderzoek door de raad van de kinderbescherming. Hierbij mag je niet meer met het medische circuit bezig zijn en moet je echt voor adoptie hebben gekozen. Sommige mensen gaan hierna door een soort rouwproces omdat het op eigen kracht krijgen van kinderen niet lukt.

Doel van het onderzoek is zicht te krijgen op de geschiktheid van de aanvragers van de beginseltoestemming om een (buitenlands) adoptiekind op te voeden.

Per arrondisement is het verschillend hoeveel gesprekken je krijgt. In ons geval zijn ze eerst bij ons thuis geweest en moesten we later naar Breda. Na twee gesprekken hebben ze een rapport opgemaakt. Dit krijg je te zien bij het derde gesprek en dan kun je op- en/of aanmerkingen maken. Dit onderzoek wordt door het land van herkomst gebruikt om het kind te matchen met de aankomende ouders.

Het ministerie van Justitie besluit op basis van het gezinsrapport en het advies van de Raad voor de Kinderbescherming tot het al dan niet verlenen van een beginseltoestemming. In +/- 98% van de gevallen wordt er toestemming verleend. Ook al heeft iemand uit een ver verleden een strafblad dan wil dit niet zeggen dat diegene automatisch niet meer in aanmerking komt voor een adoptie. Dit wordt per geval bekeken. Je geeft in het laatste gesprek ook aan bij welke adoptiestichting je je wilt aanmelden. Dit gebeurt automatisch. Je kunt kiezen om de stichting alles te laten bemiddelen of voor deelbemiddeling. Bij deelbemiddeling is de taak van de vergunninghouders beperkt tot het onderzoeken van de zuiverheid en zorgvuldigheid van organisaties en personen die bij de adoptieprocedure betrokken zijn. De vergunninghouder brengt hierover advies uit aan het ministerie van Justitie. Wij zelf hebben hier geen ervaring mee.

Je moet eerst beslissen uit welk land je toekomstige kind gaat komen. Er zijn 6 stichtingen die een vergunning hebben voor adoptie verlening. Een aantal landen wordt maar door 1 stichting behandeld. In ons geval hebben we voor China gekozen en daarbij hadden we de keuze uit 3 stichtingen. Je moet je hierbij vooral laten leiden door je gevoel wat je bij een stichting krijgt. Wij zijn bij de opendag van Wereldkinderen geweest. Wij kregen er een beetje een commerciŽle smaak van. Kind en toekomst hebben we gebeld en deze waren nogal bot. Bij de stichting Meiling klikte het wel meteen. Deze stichting bestaat voor het grootste deel uit vrijwilligers die zelf geadopteerd hebben en ze werken voornamelijk in de avonduren. De wachttijd bij Meiling was alleen 6 maanden voor het eerste gesprek. Dit is beduidend langer dan bij de andere 2 stichtingen. De tijd dat je rapport in china ligt is voor alle stichtingen gelijk en was in ons geval 6 ŗ 7 maanden. Inmiddels is het alweer opgelopen tot ongeveer 14 maanden. De begeleiding in China is ronduit fantastisch geweest! Echt helemaal top vanaf de heenreis tot aan de terugreis. Het was voor ons echt een hele mooie en emotionele reis. Dan hebben we wel niet bij de geboorte aanwezig kunnen zijn, maar als je zo'n meisje in je armen krijgt vergeet je meteen alle bureaucratie en geregel en was het het allemaal meer dan waard en voelde het ook meteen als ons eigen kind.

Inmiddels is onze dochter alweer 8 maanden bij ons en heeft ze een open hartoperatie ondergaan in de eerste maand dat ze bij ons. Het gaat gelukkig erg goed zowel fysiek als emotioneel: de hechting gaat zonder problemen. Het is elke dag genieten als ze weer lachend wakker wordt.

Ik hoop dat je iets aan ons verhaal hebt gehad en als je toch nog twijfelt kun je ook de cursus doen om er beter achter te komen of adoptie wat voor je is. De kosten hiervoor zijn wel rond de 900 Š 1000 euro. (belastingaftrekbaar!).

Groetjes Serge.

---
Meer informatie over adoptie vindt u op www.adoptie.nl.

Meer informatie over pleegzorg vindt u op www.pleegzorg.nl. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Adoptie
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)