Intens verlangen naar een kind

Terug naar Ervaringen

Een huisarts over het verlangen naar een kind

Tegenwoordig is anticonceptie snel geregeld. Een kort bezoekje aan de huisarts en de angst voor ongewenste zwangerschap is voorbij. Als je geen kinderwens hebt, lijkt het of je elk gewenst moment zwanger kunt worden.

Pas als je samen een kind wilt hebben en dus met de anticonceptie stopt, ga je je realiseren dat je maar twaalfmaal per jaar vruchtbaar bent. En die ene keer per maand dat je zwanger kunt worden, moet je maar afwachten of het lukt.

Vanuit het luxe idee om met gemak het exacte moment te kunnen uitkiezen voor een zwangerschap, zoals de mensen om je heen lijken te doen, is het moeilijk te accepteren dat deze op zich kan laten wachten. In de praktijk blijkt dat paren met de teleurstelling verschillend omgaan: dat varieert van jaren stilzwijgen tot direct advies vragen aan familie, vrienden of huisarts.

Via huisarts en specialist kan het paar in een mallemolen van onderzoeken en behandelingen terechtkomen. Meestal voelt dit als een lange tunnel, waarin omkeren of waaruit ontsnappen een enorm moeilijke, zo niet onmogelijke opgave is. Het zo gewenste kind is echter een lichtpunt, dat veel paren tot in het oneindige blijkt te motiveren. Gelukkig worden veel vrouwen langs natuurlijke weg zwanger.

Voor ťťn op de vijftien paren met een kinderwens blijven onderzoeken en behandelingen echter zonder resultaat. Het lichtpuntje aan het eind blijkt een zwart gat. Wat dan te doen? De voorafgaande jaren waren gekenmerkt door een overvloed aan medische zorg en aandacht, die nu in een keer wegvalt. Het contrast tussen de nieuwe en de oude situatie is wel erg groot. Er begint een rouwproces om een baby die nooit geboren is of zelfs verwekt. Er is geen advertentie in de krant, geen begrafenis, geen foto of grafsteen als herinnering aan hun dierbare. Familie of vrienden die met je meerouwen of weet hebben van je intense verdriet, zijn er nauwelijks.

In de huisartsenpraktijk merk ik dagelijks hoe belangrijk de steun van je medemens is bij het verwerken van bepaalde problemen. Veel emoties, zoals twijfel, schuld, verdriet en woede horen bij het verwerkingsproces. Als je weet dat zoiets heel normaal is, scheelt dat veel, heel veel.

Ik hoop dan ook dat lotgenoten door het lezen van de ervaringen en gevoelens van anderen hun emoties zullen herkennen en zich met deze wetenschap extra gesteund voelen. Dit boek biedt tevens adviezen aan de omgeving die hen zal kunnen ondersteunen. Want met wat meer tactische aandacht voor en erkenning van hun problemen zullen zij er weer sneller bovenop komen.

huisarts

Terug naar Ervaringen

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)