Intens verlangen naar een kind

Terug naar Ervaringen

Inleiding

Intens verlangen naar een kind is ontstaan in de praktijk. Mensen schreven tijdens een emotioneel moment van de 'reageerbuisbehandeling' hun gevoelens, ervaringen en emoties in het zogenaamde Appeltjesboek. Het Appeltjesboek ligt in de ruimte waar de vrouwen even kunnen rusten; sommigen hebben dan juist voor het eerst in hun leven de eigen embryo's in de baarmoeder geplaatst gekregen.

In deze fase van de in-vitrofertilisatie (IVF) of fertiliteitsbehandeling wachten de echtparen tot de zwangerschap begint en hopen zij dat de baby langzaam maar zeker groeit. Het Appeltjesboek, zo genoemd omdat het gekaft is met inpakpapier waarop een appelpatroon staat, bleek een soort gezamenlijk bezit te worden van mensen die de behandeling ondergingen.

Vaak werd ik getroffen door de indringendheid, eerlijkheid en warmte waarmee zij hun eigen ervaringen onder woorden brachten. Het lezen van de 'brieven' uit het Appeltjesboek heeft bij het team van deskundigen meer begrip gewekt. Dat is dan ook de belangrijkste reden geweest om een selectie van deze brieven, maar ook van de ervaringen van mensen uit de beroepsgroep in dit boek op te nemen. Voor een goed begrip zijn de brieven en ervaringen gerangschikt langs de soms moeilijke weg die echtparen hebben te gaan, indien hun verlangen naar een kind (nog) niet is vervuld. Deze weg wordt in dit boek zo weinig technisch mogelijk weergegeven.

Het gaat erom de emoties van de mensen beter te kunnen begrijpen. De ervaringen van patiŽnten, echtparen, mannen en vrouwen in Intens verlangen naar een kind zijn echt. Uit privacyoverwegingen zijn de namen veranderd. Als een echtpaar besluit om samen een kind te krijgen, betekent het in deze tijd meestal dat het stopt met de jarenlang gebruikte anticonceptie, zoals de pil.

Het is nu ongeveer drie jaar geleden dat mijn man m'n anticonceptiepillen in de vuilnisbak gooide (een milieubox hadden we toen nog niet). Nu ben ik voor het eerst de trotse draagster van drie embryo's. Over twee weken ben ik jarig en jullie raden wel wat ik graag wil hebben. IVF-team, dank je wel voor jullie goede zorgen. De tijd zal nu wel langzaam gaan.

Mirjam en Joost

Niemand weet van zichzelf de mate van vruchtbaarheid. Dat zal moeten blijken uit het ontstaan van de eerste zwangerschap. Als na een periode van zes tot negen maanden telkens opnieuw de menstruaties komen, gaat men zich, afhankelijk van de leeftijd, zorgen maken. Het ene echtpaar zal dan wat eerder dan het andere aan de bel trekken. In eerste instantie wordt de huisarts geconsulteerd. Deze geeft de eerste adviezen.

Als na inachtneming van deze adviezen er bij het echtpaar na verloop van tijd nog geen zwangerschap is opgetreden, zal in overleg besloten worden al dan niet gebruik te maken van specialistische hulp. Bij veel mensen bestaat hier een begrijpelijke weerstand tegen, omdat ze, zeker op grond van allerlei verhalen, bang zijn in een circuit terecht te komen waar ze geen baas meer over zichzelf zijn.

Het lijkt dus verstandig om in overleg met de huisarts heel bewust een specialist te kiezen van wie bekend is hoe deze met patiŽnten omgaat. Worden de mensen niet aan het lijntje gehouden en gunt de specialist hen hun eigen verantwoordelijkheid? Gemiddeld hoeft een specialistisch onderzoek van een verminderde vruchtbaarheid niet langer dan een half jaar te duren om precies te weten wat er aan de hand is.

Slechts een kleine groep mensen die dit onderzoek ondergaat zal daarna in aanmerking komen voor reageerbuisbevruchting. Dat is bij voorbeeld het geval bij afgesloten eileiders. Het gevolg hiervan is dat de zaadcel niet bij de eicel kan komen. Een tweede groep mensen zijn echtparen van wie bij de man het zaad zů slecht is, dat het niet in staat is om de eicel te bereiken of te bevruchten. Door middel van reageerbuisbevruchting blijkt dan soms zwangerschap toch mogelijk.

Een recente methode is dat in die gevallen waarbij sperma niet in staat lijkt de schil van de eicel te doorboren, men met behulp van een micro-injectie ťťn levende zaadcel in de eicelaanbrengt. Dit heet intracytoplasmatische sperma-injectie, afgekort ICSI. Bij een derde groep kan met behulp van de gebruikelijke onderzoekmethoden geen enkele afwijking gevonden worden.

Als de huisarts geen verklaring kan vinden voor het uitblijven van een zwangerschap, zegt hij vaak tegen deze echtparen: 'Mevrouwen meneer, er is niets aan de hand. Laten we rustig afwachten.' En inderdaad blijkt dan in de daaropvolgende twee jaar dat een flink aantal vrouwen uit deze groep alsnog zwanger raakt. Het probleem is echter dat niemand van tevoren weet wie tot deze gelukkige groep zal behoren.

De overblijvers kunnen het zich in verband met de leeftijd soms niet meer permitteren om nog veel langer te wachten. Als een vrouw ouder is dan 32 jaar zal de huisarts op kortere termijn een verwijzing voor een specialistisch vruchtbaarheidsonderzoek aanbevelen, omdat vanaf deze leeftijd de vruchtbaarheid van de vrouw afneemt. Om geen kostbare tijd verloren te laten gaan, kunnen zij in aanmerking komen voor reageerbuisbevruchting. Hierbij wordt deze behandelmethode ook als diagnostiek gebruikt om te kijken of de kwaliteit van de eicellen en de kwaliteit van de zaadcellen zů zijn, dat er een bevruchting mogelijk is.

Kort samengevat zijn de belangrijkste indicaties voor reageerbuis bevruchting:

  1. afgesloten eileiders;
  2. verminderde vruchtbaarheid van de man;
  3. verminderde vruchtbaarheid van het paar zonder oorzaak.

Terug naar Ervaringen

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)