Intens verlangen naar een kind

Terug naar Ervaringen

Zwanger

Als na het spannende wachten op het al dan niet uitblijven van de menstruatie de zwangerschapsreactie positief blijkt, wordt afgesproken dat na drie weken een eerste echo wordt gemaakt. Eén op de vijf behandelingen leidt tot zwangerschap. Uiteraard is dit ook weer een heel spannende periode. Afhankelijk van de 'kwaliteit' van de embryo's, zijn er een tot drie teruggeplaatst in de baarmoeder. Bij twee of drie teruggeplaatste embryo's is er dus altijd een kans op meerlingen.

Een positieve uitslag van de zwangerschapstest of de eerste echoscopie van de foetus met hartactie zijn meer dan fantastische ervaringen, vooral omdat de vrouw hierna 'gewoon' zwanger is (haar grootste wens). Bovendien blijft de gebruikelijke kans bestaan op een niet intacte zwangerschap, een miskraam. De manier waarop mensen deze tijd ervaren is goed weergegeven in de in dit hoofdstuk bijeengebrachte brieven.

Het tijdstip dat in ons geval bloed geprikt zou worden om het zwangerschapshormoon te bepalen was pas drie weken na de terugplaatsing. Niet om vol te houden. Na twee weken en twee dagen hebben we de Predictortest gedaan. Positief! We konden ons geluk niet op. Op 4 maart is er voor de eerste keer een echo gemaakt. Stiekem, héél stiekem, hoopten we op een tweeling. We waren dan ook de gelukkigste mensen van de wereld toen we op de echo niet een, maar drie vruchtjes zagen.

Een aantal weken hebben we (en met ons de familie en vrienden) gezocht naar oplossingen voor praktische zaken. Maar helaas hoorden we afgelopen dinsdag dat een van de drie het niet gehaald heeft. Het viel ons even tegen, maar natuurlijk zijn we dolgelukkig met de komst van een tweeling. We wilden tenslotte graag een tweede. Dus met een tweede èn een derde gaat onze wens helemaal in vervulling. .

Paul en Marijke

Vandaag is het 4 december 1992 . We komen hier even langs om het IVF -team hartelijk te bedanken voor de goede zorgen en het bereikte resultaat: ik ben nu elf weken zwanger! Net is er een echo gemaakt in het ziekenhuis en we hebben het kindje zien bewegen. In augustus van dit jaar hebben we besloten om nog één IVF -poging te wagen, nadat het twee keer was mislukt. We gingen ervan uit dat het ons deze keer ook niet zou lukken. We hadden intussen ook besloten ons op te geven voor een adoptiekind.

Als de laatste behandeling niet zou lukken, hadden we toch weer iets om naar uit te kijken. Bij de punctie waren drie eicellen gevonden, waarvan er maar één bevrucht werd. De kans dat het zou lukken was dus niet zo groot. De menstruatie bleef echter uit en bij de zwangerschapstest bleek ik zwanger te zijn! Na precies vijf jaar dokteren. Zo zie je, de wonderen zijn de wereld niet uit. Onze raad is dan ook: geef de moed niet te snel op. want je weet het maar nooit. Tijdens de zwangerschap word ik nu begeleid door mijn eigen gynaecoloog.

Jan en Sandra

Ronald en ik behoren tot die geluksvogels bij wie het de eerste keer meteen lukt. Onvoorstelbaar! We waren blij. ontroerd, bang, alles tegelijk toen we de uitslag te horen kregen. Daar stonden we dan, helemaal sprakeloos!

Dit is nu inmiddels drie weken geleden en afgelopen dinsdag hebben we de officiële echo gehad. Gelukkig was alles goed. We waren al tweemaal eerder geweest voor een echocontrole, omdat ik last kreeg van bloedverlies. Grote paniek natuurlijk. We konden gelukkig meteen langskomen en de begeleiding is geweldig. Ik heb de behandeling op zich niet als een belasting ervaren. Dat ging allemaal vanzelf. Ik zag wel als een berg tegen de punctie op en dat moest ik elke keer weer zeggen. Maar iedereen stelt je op je gemak en houdt rekening met je gevoelens. De IVF-arts heeft de punctie gedaan en het viel me allemaal reuze mee. Ze bleef dan ook zo rustig en ze nam alle tijd. Dat was heel fijn.

De komende tijd zal voor RonaId en mij een spannende tijd worden. Het dringt allemaal nog niet echt tot ons door. Als alles goed gaat, krijgen we in oktober een kindje. Het is zo gek om dit op te schrijven!

Vera en RonaId

Héél langzaam durven we het tot ons te laten doordringen en ervan te genieten. Het is bij ons meteen de eerste keer gelukt! Drie embryo's waren teruggeplaatst, waarvan er één is ingenesteld. Dolgelukkig zijn we ennee, maar we zijn zeer voorzichtig met ons over te geven aan dit gevoel.

Je moet zo lang wachten en steeds is er weer iets anders waar je op moet wachten, zodat het steeds voor je uitgeschoven wordt. Maar eindelijk hebben we dan toch de champagnefles laten knallen. De tijd van wachten is lang. maar we hadden het geluk dat alles in de vakantie viel en dus zijn we een week na het terugplaatsen lekker op vakantie geweest. En dit kunnen we iedereen aanraden. Al is het maar een paar dagen. De andere omgeving ontspant, leidt af en zorgt ervoor dat je relativeert.

Nelleke en Frits

Het is vandaag vrijdag 17 juli 1992: de zevende reis naar Tilburg in twee maanden. Als het goed gaat, is dit de laatste reis, want het was voor ons in een keer bingo. We zijn zwanger! Wij beiden hebben deze IVF-behandeling redelijk nuchter beleefd, omdat we ons terdege realiseerden dat de kans van slagen gering was. Maar hopen doe je toch.

Ester en Peter

Na jaren hopen, wachten en medische behandelingen is het dan toch gelukt! In het paasweekend hebben we onze tweede IVF-behandeling gehad. We durfden nergens meer op te rekenen en we hadden besloten dat als het deze keer niet zou lukken, we zouden stoppen met verdere pogingen om via IVF of andere behandelingen zwanger te worden. Inmiddels hadden we een adoptieprocedure gestart en we hadden zelfs al contacten in het buitenland die, waarschijnlijk dit jaar al, zouden kunnen bemiddelen bij het adopteren van een kindje.

Toen we te horen kregen dat de IVF-behandeling geslaagd was, konden we het nauwelijks geloven en durfden we nog niet echt te juichen. Pas toen het echo-onderzoek het bevestigde, begon het tot ons door te dringen. En we waren dolgelukkig toen bleek dat we een tweeling zullen krijgen. Daar hadden we eigenlijk stilletjes op zitten hopen.

Matty en Jos

IVF-arts
'De kans op het ontstaan van een zwangerschap na IVF varieert van kliniek tot kliniek en hangt voor een groot deel samen met de ervaring van het behandelende IVF-team en de indicaties die voor IVF worden gehanteerd. In de literatuur treft men succespercentages aan die variëren van tien tot wel dertig procent. Helaas is het vaak niet duidelijk of men hiermee het totale percentage positieve zwangerschapstesten bedoelt (dus ook de abortussen) of alleen het percentage intacte zwangerschappen. Uiteraard gaat het om de laatstgenoemde. In Tilburg lag tussen 1984 en 1988 de kans op een intacte zwangerschap op zestien procent. In een natuurlijke cyclus bedraagt de kans hierop ongeveer 25 procent.'

De zwangerschap

De zwangerschap behalve een last voor de mensen ook een groot feest. Datgene waar soms vele jaren naar is uitgezien wordt werkélijkheid en het lijkt wel alsof ze daardoor veel intenser wordt ervaren.

Het gaat goed. Het gaat fantastisch. Twintig weken is het kind nu. Ik begin een leuk buikje te krijgen en mijn borsten zijn al geruime tijd sensationeel. Van AA naar C is een hele belevenis. Zo rond 17 1/2 week had ik voor het eerst het idee dat ik wat voelde bewegen. Nu weet ik zeker dat dat het kind is. Plofjes en trillertjes in mij, maar niet van mij. Dit maakt het helemaal echt en het is heel geruststellend, deze bevestiging van binnenuit dat het allemaal echt waar is.

Misselijk ben ik nooit geweest en allerlei andere fratsen zijn mij ook bespaard gebleven. Geen zwangerschapslusten en degelijke, alleen een gelukkige weerzin wat betreft alcohol en een grote liefde voor mijn bed. Familie, vrienden, kennissen, eigenlijk de hele wereld is vreselijk blij en enthousiast. Dat is echt een voordeel als je altijd open kaart speelt. Zowel in alle ellende als nu. Tranen en vreugde zijn zeer deelbaar.

Gisteren is er nog een echo gemaakt. Het kindje fietst alle kanten op en zo te zien zit alles erop en eraan. Het beweegt en klopt en het was aan het duimen. Schitterend. Het kopje is nu van oor tot oor 4,9 centimeter, perfect op schema. Ik heb wel iedere keer de zenuwen van een echo. Toch bang dat het kind te klein is. Over vijf weken weer een echo om de placenta te controleren. Die zit aan de voorkant en zeer laag, dus die moet ik omhoogdenken.

De bevalling

Ook de bevalling waar met angst, spanning en verlangen naar wordt uitgezien is een gebeurtenis die zonder twijfel de kroon is aan het einde van de, voor sommigen, zeer moeilijke weg die men heeft afgelegd.

Tien weken is onze Jeroen vandaag. Hoog tijd om wat te laten horen en een foto op te sturen van het mooiste en liefste jongetje van de wereld. Na een onzekere start van mijn zwangerschap is het allemaal supernormaal en fantastisch verlopen. Van zwangerschapskwaaltjes heb ik nauwelijks last gehad en ik vond dat ik er prachtig uitzag met mijn bolle buik. Op 20 januari was ik uitgeteld en Jeroen is dezelfde dag geboren. Onze gynaecoloog die de zwangerschapsbegeleiding heeft gedaan vonden we een kundige en heel fijne man, die zich heel bewust was van de bijzonderheid van deze zwangerschap voor ons. Hij was er op het nippertje zelf bij en heeft alle foto's gemaakt.

De bevalling is heel vlot gegaan en is me enorm meegevallen. Toen ik dacht dat we halverwege waren, had ik al volledige ontsluiting en mocht ik gaan persen. Na vier persweeën is Jeroen geboren. Onbeschrijfelijk na alles wat er gebeurd is, zo'n heel eigen kindje op mijn buik. Zo prachtig met alles erop en eraan en zo herkenbaar ons kindje, alle 3760 gram en 53 centimeter.

Hij groeit als kool en doet al van alles. Hij krijgt borstvoeding en ook dat gaat hartstikke goed. Ik vind het ook heer1ijk om te doen en wonderlijk dat hij zo groeit terwijl hij alles van mij krijgt. Ingesloten een foto van Jeroen toen hij drie dagen oud was.

Guus, Linda en Jemen

Vandaag is onze Margriet alweer drie weken. Een verslagje van hoe de bevalling is verlopen. Net als haar broertje Joris is Margriet op de uitgetelde dag geboren! Nu denkt iedereen dat dat komt omdat het IVF-kindertjes zijn, maar dat weten wij met ons allen wel beter.

Om kwart voor drie 's nachts werd ik wakker met een 'vage buikpijn', om 3.30 uur braken de vliezen, om 4.00 uur waren we in het zieken-' huis, waar om 4.42 uur onze Margriet werd geboren. Zwanger worden is niet simpel, maar bevallen...! Gelukkig maar dat het zo snel ging, want de dame had de navelstreng driemaal om haar nekje. Ook was het vruchtwater meconiumhoudend. Ze scoorde 9-10 bij de Apgar-score, ze woog 4000 gram precies en was 52 centimeter lang. Ze heeft lang, donker en veel haar. Kortom, ze is prachtig. Joris praat over Margriet alsof ze er altijd al bijhoorde.

Wij zijn een héél gelukkige familie.

Monique, Theo, Joris en Margriet

Gynaecoloog
'Wat zo treffend te lezen is in al die brieven, is dat de IVF-behandeling maakt dat ze zwanger zijn geworden. "Normaal" zwanger, en alles wat ze daarvoor hebben moeten doorstaan, valt in het niet bij het geluk dat ze nu kunnen ervaren.'

Huisarts
'Mensen die met een kind echt beloond zijn voor wat ze gedaan hebben, dat is geweldig. Ze hebben ook een speciale band met de artsen en de verpleegkundigen. Met de huisarts hebben ze dat ook wel, je hebt toch samen met hen het hele traject doorgemaakt. Vrouwen die de belasting hebben doorgemaakt van langdurige hormonale toestanden, dat is prima, geweldig. Op een gegeven moment worden die toch weer normaal, op natuurlijke wijze zwanger, en niet via IVF. Heel

belangrijk is dan hoe gynaecologen er tegenover staan. De vrouwen kunnen naar de vroedvrouw, de huisarts of naar het ziekenhuis gaan. Ze zijn normaal zwanger. Maar vrouwen die via IVF zwanger zijn geworden, gedragen zich niet anders dan andere vrouwen in verwachting. Ook zij kunnen misselijk en beroerd zijn. De sociale omgeving begrijpt dan soms niet dat ze niet in een roze wolk rondlopen. Dat ze niet blij zijn.

Je moet dan als huisarts uitleggen dat dat normaal is en dat ze daar geen schuldgevoel over moeten hebben. Vrouwen die bevallen zijn kunnen ook wat depressief getinte klachten krijgen, of een huildag hebben. Kortom, zij ervaren alle gemoedsaandoeningen en toestanden zoals die bij een "gewone" zwangerschap kunnen voorkomen.'

Terug naar Ervaringen

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiënten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)