Mesa - Tese

U bevindt zich hier: Fertiliteit Kunstmatige inseminatie (IUI, IVF, ICSI) ╗ MESA - TESE

Azo÷spermie

Azo÷spermie betekent dat er in het sperma in het geheel geen zaadcellen worden gevonden. In dat geval zal uw arts een onderscheid proberen te maken tussen azo÷spermie veroorzaakt door een afwijking tijdens de zaadcelproductie (niet obstructieve azo÷spermie) en een blokkade van de zaadleiders (obstructieve azo÷spermie). Dit onderscheid kan de arts maken op basis van lichamelijk en hormonaal (bloed) onderzoek. Soms geeft de uitslag van de semenanalyse (spermaonderzoek) ook belangrijke aanwijzingen. De definitieve diagnose kan gesteld worden middels een testis biopt (verwijderen van een stukje weefsel uit de bal).

Niet obstructieve azo÷spermie

In dit geval is er een probleem met de zaadcelpoductie. Het kan zijn dat de productie dermate verstoord is dat er geen enkele uitrijping tot volwassen zaadcellen aan te tonen is. In dat geval is biologisch vaderschap niet mogelijk. Het is echter ook mogelijk dat er wel zeer kleine hoeveelheden cellen uitrijpen tot volwassen zaadcellen. Het aantal is dan te klein om in het sperma terecht te komen, maar in een biopt van de testis zijn ze wel te vinden. Een dergelijk ingreep, genaamd TESE (Testicular Sperm Extraction) vindt op de polikliniek onder locale verdoving plaats. Het weefsel wordt gedeeltelijk ingevroren en gedeeltelijk bewerkt voor onderzoek onder de microscoop.


(Onder plaatselijke verdoving word een klein stukje testis weefsel verkregen)

Indien er inderdaad voldoende zaadcellen gevonden worden, kunnen ze worden gebruikt bij reageerbuisbevruchting (ICSI; IntraCytoplasmatische Sperma Injectie). De kans dat er bruikbare zaadcellen bij TESE worden gevonden bij een man met een niet obstructieve azo÷spermie is ongeveer 50%. De kans op een zwangerschap met TESE-ICSI is per cyclus lager dan bij een 'reguliere' ICSI behandeling.

In Nederland alleen in onderzoeksverband

In Nederland is er sinds 1996 een verbod (moratorium) op het uitvoeren van een Intra cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) behandeling met zaad dat is verkregen na een operatieve ingreep (PESA/MESA/TESE). Dit is een vanuit de betrokken beroepsgroepen ge´nitieerd verbod met als belangrijkste achtergrond onzekerheid omtrent de effecten van de behandeling op korte- en lange termijn op de gezondheid van kinderen die uit deze techniek zijn voortgekomen. De resultaten van behandelingen in het buitenland zijn geruststellend. Reden echter om deze behandelingen in onderzoeksverband te laten plaatsvinden.

De Centra voor voortplantingsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen (UMCN) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn centra voor mannelijke onvruchtbaarheid waar deze behandeling in onderzoeksverband wordt uitgevoerd bij mannen waarbij er afwezigheid is van zaadcellen in het sperma.

Obstructieve azo÷spermie

In dit geval is de zaadcelproductie normaal. Er is dan echter een blokkade in de bijbal, zaadleider of prostaat waardoor de zaadcellen niet in het sperma terecht komen. Deze situatie kan worden veroorzaakt door een vroegere sterilisatie, infectie, ongeval of operatie. Soms is het een aangeboren probleem. Indien een hersteloperatie niet is gelukt of onvoldoende kans op succes zal hebben, is het mogelijk zaadcellen uit de bijbal te verkrijgen door een plaatselijke punctie onder locale verdoving (PESA; Percutane Epididymale Sperma Aspiratie).

PESA
(zaadcellen uit de bijbal te verkrijgen door een punctie onder locale verdoving)

PESA

Deze zaadcellen worden eerst onderzocht in het laboratorium. Bij voldoende kwaliteit worden ze ingevroren voor eventueel later gebruik bij ICSI.

PESA en MESA mogen in Tilburg uitgevoerd worden in onderzoeksverband met UMCN.

Kanttekeningen bij gebruik van "chirurgisch verkregen zaadcellen" voor geassisteerde voortplanting

PESA en TESE zijn twee vormen van chirurgisch verkregen zaadcellen. Dat betekent dat de zaadcellen niet vanzelf het lichaam verlaten, maar dat er een medische ingreep nodig was om deze te verkrijgen. De zaadcellen worden uit het lichaam verwijderd zonder dat de ontwikkeling of rijping hiervan in de epididymis (bijbal) of testis (bal) volledig is voltooid. Of het gebruik van deze zaadcellen nadelig is voor het te verwekken kind is nog niet geheel duidelijk. Gebruik van deze technieken is mogelijk niet zonder risico's en is dan ook aan zeer strikte voorwaarden gebonden. U dient deze goed met Uw behandelend arts te bespreken alvorens U met de behandeling van start gaat. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit Kunstmatige inseminatie (IUI, IVF, ICSI) ╗ MESA - TESE
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŰnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)