Behandeling

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Behandeling » Sperma kwaliteit

Beļnvloeding van de spermakwaliteit

Het is duidelijk dat de kans op zwangerschap het grootst is als ook de kwaliteit (aantal, vorm en beweeglijkheid) van het zaad optimaal is. Wat kan de man doen om de kans op op zwangerschap te vergroten?

Temperatuur en vruchtbaarheid

De testikels (zaadballen) bevinden zich niet voor niets buiten het lichaam. De zaadvorming verloopt namelijk alleen goed als het inwendige van de testikels op 35 graden Celsius wordt gehouden. Het scrotum (balzak) mag daarom niet in zijn koelende functie belemmerd worden. Factoren die de koeling kunnen belemmeren zijn:

A. Een spatader of varicocele (zie ook hoofdstuk Varicocele-behandeling)
Klik op de 2 plaatjes voor grotere exemplaren:
B. Kleding en werk:
Strak ondergoed

Zittend werk

Het is belangrijk dat u overdag altijd ruim zittend, niet "dragend" ondergoed (een ruim vallende boxershort) in combinatie met een ruime buitenbroek draagt. Even belangrijk is het dat u zonder ondergoed aan slaapt.

Alles wat 'oververhitting' van de testikels kan veroorzaken, zoals zittend werk, warme ligbaden, sauna, elektrische dekens of koorts, kan eveneens schadelijk zijn voor de spermakwaliteit. Indien u een periode met koorts heeft doorgemaakt moet dit uiteraard onmiddellijk gemeld worden.

Klik hier voor een schematisch overzicht van het kledingadvies

Algemeen

Aangezien de vorming van een zaadje 3 maanden duurt, is het belangrijk te beseffen dat u met bovengenoemde leefwijze na ruim 3 tot 6 maanden een verbetering van de spermakwaliteit kunt verwachten.

Specifiek Tilburg:
Alle mannen met minder goed of slecht sperma worden door onze androloog/uroloog (Dr H. van Roijen) in consult gezien om ook zijn visie in de behandeling te betrekken.

Tenslotte blijkt het zogenaamde 'sparen' niet goed te zijn voor de spermakwaliteit. Ongeveer 2 tot 3 zaadlozingen per week blijkt het beste te zijn.

Voor sommige mannen is het op 'commando' aanleveren van een sperma-monster lastig. Indien u verwacht problemen te hebben met de spermaproductie, is het van belang dat u dit met het fertiliteitsteam bespreekt. Er kan dan tijdig naar een oplossing gezocht worden.

Gedurende en na de behandeling kunt u normaal vrijen. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Behandeling » Sperma kwaliteit
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiėnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)