Behandeling

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Behandeling » Sperma kwaliteit » Varicocele

Behandeling van een varicocele

Inleiding

Bij u is een uitgebreid onderzoek verricht om te achterhalen of er bij u factoren zijn die het ontstaan van een zwangerschap in de weg zouden kunnen staan. Bij u is aangetoond dat de kwaliteit van het sperma niet optimaal is en dat u een spatader in het scrotum (balzak) heeft. Een dergelijke spatader heet een varicocèle. Met u is de mogelijkheid van behandeling van deze spatader besproken. Deze folder is bedoeld om u op de hoogte te brengen van de aard en het beoogde effect van de behandeling.

Wat is een varicocele?

Zoals u weet liggen de testikels en de bijballen in het scrotum, buiten het lichaam. De temperatuur is daar ongeveer 2 graden lager dan in het lichaam. Zouden de testikels en bijballen op dezelfde temperatuur als de rest van het lichaam gebracht worden, dan houdt de aanmaak en rijping van zaadcellen onmiddellijk op.
De bloedaanvoer naar de testis verloopt via de arterie (slagader). Deze wordt omgeven door een netwerk van aders (plexus pampiniformis) die het (inmiddels afgekoeld) bloed terugleiden naar het lichaam. Het netwerk van aders om de slagader zorgt ervoor dat het aangevoerde bloed al wat afgekoeld is voordat het de testis bereikt.

Als er van een varicocèle gesproken wordt, zijn de aders in het scrotum flink uitgezet (groter dan 3mm in diamater) en werken de kleppen die er voor zorgen dat het bloed slechts één kant uitstroomt niet meer. Dit zorgt ervoor dat een relatief grote hoeveelheid bloed via de aders terug kan stromen naar de testis. Dit bloed is op lichaamstemperatuur, waardoor de testis te warm wordt en het bloed dat via de slagaders naar de testis loopt onvoldoende wordt afgekoeld. Een varicocèle komt meestal links voor, maar kan soms ook aan de rechter kant of beiderzijds voorkomen.

Dus als ik mij laat opereren aan mijn varicocèle word ik vruchtbaarder?

Bij meeste, maar niet alle mannen zal de kwaliteit van het zaad na de operatie verbeteren. De voordelen van de ingreep zijn als volgt op te sommen:

  • Er bestaat geen twijfel dat behandeling van een varicocèle de semenkwaliteit bij 65-70% van de subfertiele mannen verbetert.
  • Er bestaat een duidelijke relatie tussen de kwaliteit van het semen en de kans op een zwangerschap, met name bij kunstmatige inseminatie en IVF.
  • Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat de kwaliteit van het zaad van subfertile mannen met een onbehandelde varicocèle met de tijd slechter wordt.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op zwangerschap met kunstmatige inseminatie groter is bij paren waarvan de man zich aan zijn varicocèle heeft laten behandelen ten opzichte van mannen die zich niet lieten behandelen.

Uit onderzoek blijkt ook dat een aantal paren na behandeling van de varicocèle niet meer afhankelijk waren van ivf, maar dat zij in aanmerking kwamen voor een minder ingrijpende vorm van behandeling (kunstmatige inseminatie).

Behandeling van een varicocèle is een relatief eenvoudige ingreep met minimale risico's dat in dagbehandeling kan worden uitgevoerd (zie verder).

Er bestaat echter geen sluitend bewijs dat de kans op een spontane zwangerschap na deze operatie groter wordt. In een aantal onderzoeken lijkt dit wel zo, echter anderen spreken dit tegen. Op het ogenblik is er een groot onderzoek in Nederland gaande om hierover duidelijkheid te krijgen. Indien u geïnteresseerd, heeft uw behandelend arts hierover informatie.

Hoe gaat de operatie?

U komt 's ochtends nuchter op de afdeling urologie (afdeling E2).

Aldaar zal een verpleegkundige u nog de nodige uitleg geven.

U wordt in uw bed naar het operatiekamercomplex gereden.

Daar spreekt u de anesthesist die u voorstelt een ruggenprik dan wel een volledige narcose te ondergaan.

De ruggenprik wordt in de 'inslaapkamer' gegeven, terwijl de volledige narcose pas op de operatiekamer wordt gegeven.

De huid rondom het operatiegebied wordt ontsmet en u wordt met steriele doeken 'afgedekt'.

Er wordt een sneetje in de linker onderbuik gemaakt, en via de drie buikspierlagen wordt de ruimte achter het buikvlies bereikt. Daar loopt de het vat dat oorspronkelijk uit de testis komt. Dit vat wordt op twee plaatsen afgebonden en doorgeknipt. Het bloed van de testis moet nu via de vele kleine 'collateraal' vaatjes worden afgevoerd. De buikwand wordt weer gesloten en de huid wordt netjes met oplosbaar draad dichtgemaakt.

Na een tijdje bijkomen in de 'uitslaapkamer', wordt u teruggebracht naar de afdeling. Als u voldoende bent opgeknapt mag u dezelfde middag naar huis.

Na twee weken wordt het wondje op de polikliniek nagekeken. Na drie maanden wordt het effect op de zaadkwaliteit beoordeeld.

Wat zijn de mogelijke complicaties van de operatie?

Elke operatie draagt de kans op een (na)bloeding of een infectie. Dit komt bij deze ingreep gelukkig zelden voor. Wel kan er tijdelijk een zwelling van het linker scrotum optreden als gevolg van vochtophoping (hydrocele) omdat het bloed maar moeilijk kan worden afgevoerd door de collateraal vaatjes. Deze zwelling is meestal tijdelijk. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Behandeling » Sperma kwaliteit » Varicocele
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiënten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)