Gewicht en zwangerschap

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Vruchtbaarheid » Gewicht en zwangerschap

Gewicht en zwangerschap

Over- en ondergewicht hebben een negatieve invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Om te bepalen of iemand over- danwel ondergewicht heeft, wordt de body mass index gehanteerd (BMI). Deze valt de berekenen door het gewicht (kg) te delen door de lengte (m) in het kwadraat. Een BMI tussen 20 en 25 staat voor een normaal gewicht. Onder de 18 spreken we van ondergewicht, boven 25 over overgewicht en boven de 30 over ernstig overgewicht.

Indien er sprake is van ondergewicht, is de vetreserve te gering om een zwangerschap gezond te doorstaan. Vaak hebben vrouwen met ondergewicht cyclusproblemen. Zij kunnen pas behandeld worden nadat zij voldoende zijn aangekomen in gewicht.

Overgewicht brengt ook specifieke risico’s met zich mee. Zowel de vruchtbaarheid, zwangerschap als bevalling kunnen negatief beinvloedt worden. Veel vrouwen met overgewicht krijgen cyclusproblemen. Daarnaast is bekend dat vrouwen met overgewicht sowieso minder vruchtbaar zijn, moeilijker te stimuleren zijn met hormonen indien een vruchtbaarheidsbehandeling aangewezen is, meer risico op miskramen hebben en meer kans hebben op het krijgen van een kindje met aangeboren (hart-) afwijkingen.

Daarnaast hebben deze vrouwen meer kans op diabetes (suikerziekte) en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Ook de bevalling eindigt vaker in een keizersnede. Vervolgens is er meer kans op een gestoorde wondgenezing.

Op de lange termijn bestaan er ook gezondheidsrisico’s. Te denken valt aan versleten knieen/heupen (artose), suikerziekte, hart/vaatziekten en galstenen.

Afvallen is dus van essentieel belang voor de vruchtbaarheid op korte termijn, maar ook een investering voor het verdere leven! -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Vruchtbaarheid » Gewicht en zwangerschap
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiënten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)