Intra Uteriene Inseminatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

De afkorting IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie, het geen wil zeggen dat de zaadcellen rechtstreeks met een dun slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte worden gebracht.


U voelt hier gewoonlijk weinig van.
De zaadcellen gaan via de eileider naar de buikholte en komen daar in contact met de eicel(len), waarna een spontane bevruchting kan plaatsvinden. (zie ook Ľ Bevruchting).

Wanneer komt men voor deze vorm van behandeling in aanmerking?

  • Taai of vijandig slijm in de baarmoedermond, waardoor zaadjes niet naar binnen kunnen dringen.
     Klik voor afbeelding
  • Verminderde vruchtbaarheid bij de man door een verminderd aantal zaadjes welke dan wel van goede kwaliteit moeten zijn.
  • Verminderde vruchtbaarheid bij de man door een verminderd aantal beweeglijke zaadjes ten gevolge van "samenklontering" door sperma antilichamen:
Verspreid staart-staart verkleving    Ernstige samenklonterng             Zeer ernstige klontering

Wel moeten na bewerking van het sperma voldoende goed beweeglijke zaadjes verkregen kunnen worden.
 
 Goed beweeglijke zaadjes

  • Verminderde vruchtbaarheid, waarbij geen duidelijke oorzaak gevonden is.

Verschillende trajecten ten aanzien van IUI

IUI in spontane (natuurlijke) cyclus

Indien er geen afwijkingen zijn gevonden tijdens het oriŽnterend fertiliteitsonderzoek , dus er sprake is van onbegrepen subfertiliteit, bestaat er een indicatie voor IUI in een natuurlijke cyclus. Dit betekent dat er in een eigen cyclus zonder extra hormonen juist voor de eisprong de beste zaadjes van de partner ingebracht worden.

Om het juiste moment van de inseminatie te bepalen, worden ovulatietesten gebruikt. Deze zogenaamde LH-testen voorspellen circa 24 uur van tevoren het moment van de eisprong en moeten 1x per dag, 's ochtends (d.w.z. het tweede plasje, dus niet de Ďnachturineí) worden uitgevoerd. Deze testen zijn bij iedere apotheek verkrijgbaar en moeten bij een regelmatige cyclus, ongeveer vanaf cyclusdag 10, dagelijks worden uitgevoerd.

Wanneer de test positief is (streepje dezelfde kleur of donkerder)neemt u op werkdagen tussen 10.00-12.00 uur contact op met het secretariaat van de Fertiliteit op nummer 013-5393108. Op een feestdag/weekend neemt u tussen 10.00-12.00 contact op met de fertiliteitsverpleegkundige, telefoon 013-5391313, waarna u vraagt naar sein 6259.

U maakt vervolgens een afspraak voor de IUI op de volgende dag. Tevens krijgt u te horen hoe laat uw partner, de dag van de IUI, het zaad moet inleveren bij het Fertiliteitslab. Er zal geen echoscopisch onderzoek plaatsvinden. Na een positieve LH-test is het niet zinvol om een dag later de test te herhalen, deze zou alsnog positief kunnen zijn, soms zelfs in sterkere mate, maar dit heeft volstrekt geen consequenties voor het verloop van uw behandeling.

Op de dag van de IUI moet u het roze IUI-formulier meenemen, dat u heeft ontvangen op de poli. Mocht u die niet ontvangen hebben, wilt u dit dan telefonisch doorgeven.

Soms is het nodig om het sperma in een bepaalde vloeistof te produceren (= in medium). Wanneer u hiervoor in aanmerking komt heeft uw arts dat met u besproken. U moet dan hier in het ziekenhuis produceren. U moet dat dan bij het maken van de afspraak aan de secretaresse doorgeven. Zij zorgt er dan voor dat er een ruimte voor u beschikbaar is en het fertiliteitslab de juiste materialen heeft klaarstaan.

In principe voeren we IUI in spontane cyclus maximaal 3 keer uit, waarna overgegaan zal worden naar IUI in een gestimuleerde cyclus (ook maximaal 3 keer).

Gestimuleerde cyclus

Indien er uit het oriŽnterend onderzoek is gebleken dat bijv. de zaadkwaliteit niet geheel optimaal is, zal direct gestart worden met IUI in een gestimuleerde cyclus.

De bedoeling is dat u op cyclusdag 2 start met Gonal-f waarna er rond cyclusdag 8 of 9 een echocontrole zal volgen, welke eventueel nog door een volgende echocontrole gevolgd zal worden. (Wanneer u voor 18.00 uur ongesteld wordt, geldt dit als de eerste cyclusdag (1e menstruatiedag).)

Zodra de folllikel een grootte bereikt van 18 mm, zal de eisprong opgewekt worden middels toediening van Pregnyl. De eisprong wordt ongeveer 36 uur na toediening van Pregnyl verwacht, zodat we rond die tijd de beste zaadjes in willen brengen middels inseminatie. Omdat we nooit precies het tijdstip van de eisprong kunnen voorspellen, is het aan te raden om op de dag van de Pregnyl nog gemeenschap te hebben. De exacte planning met betrekking tot toediening van Pregnyl en het tijdstip van de inseminatie wordt met u afgesproken en vastgelegd in uw stimulatieschema.

Soms is het nodig om het sperma in een bepaalde vloeistof te produceren (= in medium). Wanneer u hiervoor in aanmerking komt heeft uw arts dat met u besproken. U moet dan hier in het ziekenhuis produceren. In overleg met u zal de arts hiervoor een speciaal kamertje reserveren.

In principe voeren wij deze behandeling 4 keer uit. Heeft u echter reeds 3 keer IUI in spontane cyclus gehad, dan voeren wij deze behandeling nog 3 keer uit.

 
Specifiek Tilburg:

Waar vindt u de polikliniek fertiliteit?

Voor een echo-afspraak tijdens de IUI-stimulatie maakt u zo vroeg mogelijk in de cyclus een afspraak via de polikliniek op 013-5398025 voor cyclusdag 8 of 9. De echo wordt op de polikliniek gynaecologie/verloskunde/fertiliteit verricht (route 15).

Waar vindt u de IUI behandelruimte?

Voor de IUI behandeling neemt u op het afgesproken tijdstip plaats in de wachtruimte van de afdeling Fertiliteit (vruchtbaarheid) op de 1e verdieping (etage E).
Voor plattegrond: Klik hier
U kunt zich hier niet melden; u wordt uit de wachtruimte gehaald.

Klik hier voor de resultaten van de IUI-behandelingen door het fertiliteitsteam Tilburg.

-->

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)