IVF/ICSI

IVF

De afkorting IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Dit wil zeggen dat de eicellen buiten het lichaam in contact met de zaadcellen worden gebracht.

Ook op deze manier kan, evenals bij IUI, een spontane bevruchting plaatsvinden.
Nadat met de microscoop is vastgesteld welke eicellen bevrucht zijn, worden er in principe 1, maximaal 2 bevruchte eicellen (embryo's) in de baarmoederholte gebracht.

Het eerste teken van bevruchting:  2 kernen (pronuclei) zichtbaar!


        Inbrengen van het embryo   

Wanneer komt men voor deze vorm van kunstmatige inseminatie in aanmerking?

Indien de verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt wordt door:

  • Afgesloten eileiders waardoor de zaadjes niet bij de eicellen kunnen komen.
  • Verminderde zaadkwaliteit (van de man) door een verminderd aantal of een te geringe beweeglijkheid van de zaadcellen.
    Met behulp van deze techniek kan men, ook als de vrouw niet van de behandeling in verwachting is geraakt, 'bewijzen' dat de zaadcellen de eicellen toch 'spontaan' kunnen bevruchten.
  • Verminderde vruchtbaarheid, waarbij geen duidelijke oorzaak gevonden is.
    Met behulp van deze techniek kan men, evenals hierboven, 'bewijzen' dat bevruchting 'spontaan' kan optreden.

ICSI

De afkorting ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, waarmee wordt bedoeld: de injectie van n levende zaadcel in de eicel.

Deze techniek wordt toegepast in die gevallen waarbij de kans op spontane doorboring van de eischil door de zaadcel en daarna een spontane bevruchting praktisch nihil geacht wordt.
 
ICSI microscoop :     Theo voert een   ICSI uit

                                           Klik ook op: ICSI in beeld

Nadat bevruchting met de microscoop is vastgesteld, worden de hoeveel bevruchte eicellen (embryo's) in de baarmoederholte geplaatst. Vr de start van de ICSI-behandeling wordt soms het chromosoompatroon van de man onderzocht door middel van bloedonderzoek. Dit onderzoek is kostbaar zal gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar van de man. Indien een afwijkend patroon wordt gevonden, kan een gesprek met een klinisch geneticus (erfelijkheidsdeskundige) worden afgesproken.

Vrouwen die zwanger zijn geworden na een ICSI-behandeling, kunnen in aanmerking komen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie en uitgebreid echoscopisch onderzoek. De keuze om hiervan gebruik te maken is vrij, het is niet verplicht.

Wanneer komt men voor deze vorm van kunstmatige inseminatie in aanmerking?

Indien de verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt wordt door zaadcellen die niet in staat zijn de eicellen 'spontaan' te bevruchten, komt men in aanmerking voor ICSI. De zaadcel is kennelijk niet in staat om op eigen kracht door de wand van de eicel heen te dringen.

Met behulp van een micro-injectie injecteert men onder een microscoop n levende zaadcel in de eicel. Indien de bevruchting (samensmelting) gelukt is en er embryo's zijn ontstaan, worden 1 maximaal 2 embryo's evenals bij de IVF-behandeling in de baarmoederholte gebracht. De eileiders van de vrouw hoeven dus niet open/doorgankelijk te zijn.

Klik hier voor de resultaten van de IVF- en ICSI-behandelingen door het fertiliteitsteam Tilburg. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit Kunstmatige inseminatie (IUI, IVF, ICSI) IVF - ICSI
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patinten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)