IVF/ICSI

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Kunstmatige inseminatie (IUI, IVF, ICSI) » IVF - ICSI » Eicelpunctie

De eicelpunctie

De eicelpunctie vindt vaak rond de 16e cyclusdag plaats. Op de dag van de punctie worden de eiblaasjes via de schede echoscopisch zichtbaar gemaakt en leeggezogen. Deze behandeling geschiedt onder plaatselijke verdoving en wordt door de meeste vrouwen over het algemeen goed verdragen.

De punctie vindt plaats op de afdeling Fertiliteit (vruchtbaarheid). U moet een kwartier voor u aan de beurt bent, plaatsnemen in de wachtruimte fertiliteit (vruchtbaarheid). U kunt zich hier niet melden.

Het is raadzaam om voor de punctie gewoon een licht ontbijt te gebruiken.

De punctie gaat als volgt:
U krijgt eerst van de verpleegkundige een pijnstillende en rustgevende injectie in de bil.
Daarna kleedt u zich uit en maakt u even de blaas goed leeg. Nadat u op de gynaecologische stoel heeft plaatsgenomen, wordt de schede/vagina schoongemaakt met steriel water en wordt de top van de schede plaatselijk verdoofd.
Vervolgens wordt een transducer (een echo-staaf) in de schede gebracht om de eierstokken zichtbaar te maken, waarna de eiblaasjes via de vaginawand aangeprikt en leeggezogen worden.

U kunt op een monitor precies zien hoe dit aanprikken in zijn werk gaat. De vloeistof uit de eiblaasjes wordt opgevangen en door de aanwezige laborant nagekeken op de aanwezigheid van eicellen. Hiervan wordt meteen melding gemaakt.

De gehele ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Uw man kan bij deze gehele procedure aanwezig zijn.

In verband met de bijwerkingen van de medicatie (slaperigheid) is het verstandig dat u niet zelf auto rijdt. Meestal houdt u na de punctie een paar dagen wat buikpijn en kunt u wat vloeien. Hoewel tijdens de punctie de eiblaasjes leeg gezogen worden, zullen deze zich na de punctie weer vullen met vocht; dit kan een "zwaar" gevoel in de onderbuik geven. U wordt daarom geadviseerd die dag rustig door te brengen.

Opmerking:
Als de blaasjes niet via de schede aangeprikt kunnen worden, zal de punctie via de buik gedaan worden. Dit komt echter vrijwel nooit voor en is meestal van tevoren bekend.

Op de dag van de punctie begint u 's avonds met het vaginaal inbrengen van 2 Utrogestan capsules. Daarna gebruikt u deze capsules twee weken lang, 's morgens 2 en 's avonds 2. Dit hoeft niet op een vast tijdstip.

Omdat u hiervan wat vaginale afscheiding zult krijgen, is het prettig om inlegkruisjes te gebruiken. Door gebruik van Utrogestan kan de menstruatie enkele dagen uitblijven. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Kunstmatige inseminatie (IUI, IVF, ICSI) » IVF - ICSI » Eicelpunctie
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiėnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)