Kunstmatige inseminatie

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Kunstmatige inseminatie (IUI, IVF, ICSI) » Medicijnen

De medicijnen en hun bijwerkingen

Microgynon 30®

Deze anticonceptiepil wordt bij IVF en ICSI gebruikt om de start van het hierna genoemde LHRH-analoog Lucrin® goed te kunnen plannen.

Lucrin®

Dit medicijn zorgt ervoor dat de geslachtshormoonproductie van de vrouw zelf, ter hoogte van de hypofyse, onderdrukt wordt.
Dit hormoon wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er niet spontaan een eisprong kan optreden tijdens de behandeling op een ongewenst moment
Dit medicijn wordt via onderhuidse injecties toegediend.

Menopur

Menopur wordt gebruikt bij verminderde vruchtbaarheid om de rijping van eicellen te bevorderen. Dit kan gebeuren in het kader van een ovulatie inductie (OI), intra uteriene inseminatie (IUI), in vitro fertilisatie (IVF) of intra cellulaire cytoplasmatische injectie (ICSI) behandeling.

De werkzame stof in Menopur (Menotrofine) is een hormoon dat gewonnen wordt uit de urine van vrouwen in de menopauze. Wat betreft samenstelling en werking is het nagenoeg gelijk aan twee hormonen die in de hersenen worden gemaakt, FSH en LH genoemd. De hormonen werken op de geslachtsklieren van vrouwen (eierstokken) en mannen (testes ofwel teelballen). Bij vrouwen wordt de rijping van eicellen bevorderd alsmede de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen. Bij mannen wordt de rijping van zaadcellen, alsmede de aanmaak van mannelijke geslachtshormonen bevorderd.

Bij vrouwen wordt Menopur gebruikt om de rijping van eicellen te bevorderen in geval van verminderde vruchtbaarheid. Menopur kan tevens worden gebruikt om de rijping van eicellen te stimuleren bij kunstmatige voortplantingstechnieken, zoals reageerbuisbevruchting (in vitro fertilisatie). Bij mannen wordt Menopur gebruikt om de rijping van zaadcellen te bevorderen in geval van verminderde vruchtbaarheid.

Gonal F®

Gonal F  bevat het geslachtshormoon FSH (eiblaasjes[=Follikel] Stimulerend Hormoon) dat er voor moet zorgen dat er meerdere eiblaasjes gaan rijpen in de eierstokken.
Onder invloed van dit hormoon vindt groei (rijping) plaats van een eiblaasje (follikel) om de eicel. 
In een eiblaasje bevindt zich een eicel.
Deze eicellen zijn al voor de geboorte in de eierstokken aanwezig!
Zie ook: klik hier de ouder wordende eierstok.
Het wordt door middel van onderhuidse injecties toegediend.

Profasi® of Pregnyl®

Dit medicijn bevat het hormoon HCG.
Het zet de laatste rijpingsfase van de eicellen in gang en zorgt normaal gesproken na ongeveer 40 uur voor een eisprong.
Bij IVF of ICSI worden de eicellen enkele uren voor de eisprong uit de eiblaasjes gezogen.
Ook dit medicijn wordt via een onderhuidse injectie toegediend.

Progestan®

Tijdens een behandeling met Lucrin (IUI/IVF/ICSI) wordt de hersenactiviteit met betrekking tot de aanmaak van geslachtshormonen stilgelegt.
Deze geslachtshormonen die van belang zijn voor het tot stand komen van een zwangerschap dienen dan zelf toegediend te worden zodat we het proces kunstmatig kunnen beļnvloeden.

Door FSH-toediening (Gonal F) ontstaan eiblaasjes (follikels) die op hun beurt oestrogenen aanmaken. Onder invloed van deze oestrogenen wordt het baarmoederslijmvlies opgebouwd. Normaal gesproken maken vrouwen progesteron zelf aan in de tweede helft van de cyclus om het baarmoederslijmvlies in optimale conditie te houden voor een eventuele innesteling.
Omdat dit hormoon nu niet door het lichaam aangemaakt kan worden, moet ook dit hormoon toegediend worden.
Dit gebeurt in de vorm van Progestan.

Progestan is een synthetisch middel dat identiek is aan het natuurlijke hormoon progesteron en wordt tweemaal daags met 2 capsules tegelijk vaginaal toegediend vanaf de punctiedatum of moment van inseminatie totdat de 60 capsules op zijn, dus in totaal 15 dagen.

Indien er sprake is van een medicijn schema ten behoeve van de terugplaatsing van ingevroren (=gecryopreserveerde) embryo,s (cryocyclus) wordt in geval van zwangerschap een herhalingsrecept voorgeschreven voor Progestan en Progynova. Deze moeten dan samen gecontinueerd worden totdat de voorgeschreven capsules en tabletten op zijn. Indien er geen zwangerschap optreedt kan gestopt worden met de medicatie

De progestan moet vaginaal toegediend worden, zodat de bijwerkingen gering blijven.
Vervelend is echter wel dat het beschermend hulsje van de capsule niet oplost maar weer naar buiten komt. Een inlegkruisje kan helpen.
De werkzame stof wordt echter snel door het lichaam opgenomen en komt snel op de plaats van bestemming aan: het baarmoederslijmvlies.

Progestan is namelijk een capsule met een beschermend laagje en een kern met het hormoon.
Het beschermend laagje is eigenlijk bedoeld om de maag te beschermen indien de capsule doorgeslikt zou worden.
Bekend is echter dat er dan meer bijwerkingen op kunnen treden, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn en duizeligheid, moeheid en gevoelige borsten.

Nog een nadeel van Progestan is dat de menstruatie soms wat later op gang komt dan verwacht.
Dit uitblijven van de bloeding is dan dus niet meteen een teken van zwangerschap maar het gevolg van de Progestan.
In de bijsluiter van de Progestan staat dat in geval van zwangerschap of vermoeden op zwangerschap er contact opgenomen dient te worden met de arts.
U begrijpt dat wij in het kader van de behandeling het toedienen van Progestan als een onderdeel van de behandeling zien, zodat er geen overleg plaats dient te vinden.
U kunt de Progestan dus rustig gebruiken zonder nadelige gevolgen

Foliumzuur

Door de Gezondheidsraad wordt aan alle vrouwen die zwanger willen worden, geadviseerd foliumzuur tabletten te gebruiken (tabletten 0,5 mg). Vanaf 4 weken voor de punctie tot 9 weken erna.
Dit is zonder recept verkrijgbaar bij apotheker of drogist.

Bijwerkingen

Als gevolg van de gebruikte medicijnen kunnen soms bijwerkingen optreden.
De meest gehoorde klachten zijn hoofdpijn, algehele moeheid, buikpijn, gespannen borsten, vocht vast houden (en daarom aankomen in gewicht) en emotionele labiliteit.
Deze klachten gaan altijd vanzelf weer over, er is dan ook geen reden tot ongerustheid.
Bij Microgynon 30® kan eventueel tussentijds bloedverlies optreden. Ook dit is niet erg.
Progestan gebruik kan de menstruatie enige dagen uitstellen.
-->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Kunstmatige inseminatie (IUI, IVF, ICSI) » Medicijnen
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiėnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)