OFO

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Orienterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) Ľ Onderzoek

OriŽnterend Fertiliteitsonderzoek (OFO)

Uitvoering van het vruchtbaarheidsonderzoek

Door middel van een OriŽnterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) wordt uw kans op zwangerschap onderzocht. Dit gebeurt door het nauwkeurig in kaart brengen van een aantal facetten van het voortplantingssysteem, die tezamen het zogenaamde fertiprofiel vormen.

Aan de hand van dit fertiprofiel kunt u zien dat het oriŽnterend fertiliteit (vruchtbaarheid) onderzoek bestaat uit:


 • Een uitvoerig "intake gesprek" .
  Een eenvoudig eerste onderzoek van man en vrouw; onderzoek d.m.v. een anamnese (= medische vragenlijst), lichamelijk onderzoek, eventueel echo onderzoek.
   
 • Routine bloedonderzoek bij de vrouw,
  waarin naast routine zaken zoals bloedgroep, rhesusfactor, afweerstoffen tegen rode hond, ook gekeken zal worden naar afweerstoffen tegen chlamydia de meest voorkomende geslachtsziekte die soms ongemerkt schade kan aanrichten aan de eileiders.
  Voor meer informatie: klik hier en klik ook hier.
  Tevens zal, (indien nodig) het hormonale profiel van de vrouw in kaart gebracht worden en die hormonen die met de eirijping, eisprong en eventueel innesteling te maken hebben.
   
 • Onderzoek naar de spermakwaliteit bij de man.
  Onderzoek naar factoren die de spermakwaliteit beÔnvloeden.
  Dit onderzoek gebeurt d.m.v. een anamnese (= medische vragenlijst), lichamelijk onderzoek, eventueel echo onderzoek, laboratoriumonderzoek.
  (zie ook BeÔnvloeding spermakwaliteit).

  Heeft u een sperma onderzoek gehad en de uitslag binnen, dan kunt u hier kijken naar de uitleg over de uitslag (betekenis van de getallen) van het sperma onderzoek.
   
 • Onderzoek van de baarmoeder en eierstokken.
  Dit gebeurt d.m.v. lichamelijk onderzoek en echo onderzoek.
   
 • Onderzoek van het "Vruchtbaarheidsvenster" ook wel "Fertiliteitsvenster" genoemd.

  Met het "Vruchtbaarheidsvenster" wordt het aantal dagen bedoeld waarbinnen na samenleving (vrijen) een zwangerschap kan ontstaan. Doormiddel van eenvoudig onderzoek kan dit "Vruchtbaarheidsvenster" in kaart worden gebracht.

  Vanaf ongeveer 5 dagen voor de te verwachten eisprong zal enkele dagen het slijm van de baarmoedermond worden beoordeeld (zie afbeelding).
  Het onderzoek duurt dan totdat men m.b.v. echo onderzoek de dag van de eisprong heeft bepaalt.
  Met dit onderzoek word onderzocht hoeveel dagen voor de eisprong het slijm van de baarmoedermond al doorgankelijk is voor de zaadcellen (zie ook de afbeeldingen) ,baarmoederslijm en goed sperma, baarmoederslijm en matig sperma en baarmoederslijm en slecht sperma.

  Gedurende de dagen voor de eisprong wordt het slijm van de baarmoedermond overvloediger en doorgankelijker voor zaadcellen naarmate deze eisprong (ovulatie) nadert.

  Niet bij iedere vrouw is het slijm van de baarmoedermond even overvloedig en doorgankelijk zaadcellen. Afhankelijk van de kwaliteit van het slijm van de baarmoedermond in de dagen voor de eisprong maar natuurlijk ook van de kwaliteit van de zaadcellen, zal bij een vruchbaar paar het slijm al 4 tot 5 dagen voor de verwachten eisprong doorgankelijk zijn voor zaadcellen, terwijl bij een minder vruchtbaar paar het slijm pas de dag voor de eisprong doorgankelijk genoeg is. Dit onderzoek geschied d.m.v. poliklinisch onderzoek, echo onderzoek en laboratoriumonderzoek.
  Zie ook het vruchtbaarheidsvenster
   
 • Onderzoek van de eierstokreserve (kwantiteit en kwaliteit van de eicellen),
  zie ook het artikel over De ouder wordende eierstok.
  Eisprong onderzoek (aantal eisprongen per jaar), d.m.v. een anamnese (= medische vragenlijst), laboratorium (hormonaal) onderzoek.

 • Het onderzoek wordt afgesloten met de beoordeling van de toegankelijkheid van het voortplantingssysteem bij de vrouw alsook beoordeling van het gebied in de buikholte van de vrouw, waar de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken zich bevinden. Dit onderzoek gebeurt d.m.v. een baarmoederfoto (hysterosalphingografie) of kijkoperatie met eileideronderzoek (laparoscopie met tubatesten).

  Of er gekozen wordt voor een HSG of laparoscopie is afhankelijk van een aantal factoren. Indien er aanwijzingen zijn die duiden op een toegenomen kans op verklevingen in de buik, zoals bij de aanwezigheid van antistoffen in het bloed tegen Chlamydia of (de verdenking op) endometriose, bestaat er een indicatie voor een kijkoperatie. Indien de kans op verklevingen klein geacht wordt, kan er volstaan worden met een baarmoederfoto.

 • Hysterosalphingografie:

  Bij een rŲntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders (hysterosalpingogram of HSG) wordt alleen gekeken naar de binnenkant en de doorgankelijkheid van baarmoeder en eileiders.

  Klik hier voor meer informatie over hysterosaphingografie of bekijk een afbeelding van een hysterosaphingografie.

 • Laparoscopie met tubatesten:

  Een laparoscopische tubatest is een test waarbij via een kijkonderzoek wordt onderzocht of er verklevingen in de buik zijn, die de zwangerschap kunnen belemmeren.

  Klik hier voor meer informatie over laparoscopische tubatesten of bekijk een afbeelding van een laparoscopische tubatest.

Nadat aldus de diverse facetten van het "voortplantingssysteem" in kaart zijn gebracht in het fertiprofiel, zal een uitvoerig gesprek met u beiden plaats hebben, waarbij de spontane kans op zwangerschap besproken zal worden ("vruchtbaarheid dobbelsteen").

Voorts zal besproken worden of en hoe, door welke maatregelen, de spontane kans eventueel verbetert zou kunnen worden. Hierna zullen, alleen indien nodig, de diverse vormen van kunstmatige inseminatie met u besproken worden en wordt uitgelegd voor welke vorm u dan eventueel in aanmerking zou kunnen komen. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Orienterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) Ľ Onderzoek
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)