Tarieven IVF / ICSI vanaf 2013

U bevindt zich hier: Fertiliteit » FAQ zorgverzekeringen » Aanvullende verzekeringen

Wat verandert er in 2013?

Tarieven IVF/ICSI 2013

In Nederland zijn de tarieven voor medische behandelingen tot en met 2011 vastgelegd in DBC's (diagnosebehandelingcombinatie). Dat betekent voor mensen die een IVF/ICSI behandeling zelf moet betalen (bijvoorbeeld bij een vierde poging) dat binnen Nederland de kosten in elk ziekenhuis hetzelfde zijn. Op de site van de Nederlandse Zorg Autoriteit vind je alle DBC-tarieven.

Het tarief voor een IVF of ICSI behandeling waarbij de punctie in dagbehandeling zonder anesthesie wordt uitgevoerd is in 2011 vastgesteld op € 1.862,10. De DBC declaratiecode voor IVF of ICSI is 140238 of 160238. Bovenop deze kosten komen nog de kosten voor de medicatie. Let op: de totale kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid hormonen die je nodig hebt.

Per 01-01-2013 is er een ander tarief namelijk het DOT-tarief. Het verschil tussen een DBC-tarief en een DOT-tarief is onder andere dat er bij een DBC-tarief wordt uitgegaan van eenzelfde soort behandeling (bijvoorbeeld IVF) en bij een DOT-tarief wordt uitgegaan van de gemiddelde kosten van een behandeling die niet hetzelfde hoeft te zijn. Het kan dus zijn dat een DOT-tarief gebaseerd is op een gecompliceerde behandeling uitgevoerd door een gynaecoloog maar ook op een volledige ICSI-behandeling maar het kan ook hetzelfde bedrag zijn voor een behandeling van een heel ander specialisme.

Het tarief is afhankelijk van de handelingen die in een bepaalde periode plaatsvinden.

Een voorbeeld van een IVF-tarief in 2012 is bijvoorbeeld:

DOT Declaratiecode 14B173 : € 2047,60
DOT Declaratiecode 14B182 : € 1311.25

Via de site Vektis.nl kun je tarieven nakijken mits je de declaratiecode weet die de specialist hanteert voor de desbetreffende behandeling. Via www.vektis.nl ga je naar het blauwe gedeelte. Daar klik je op TOG-tariefinfo. Als je op zoeken klikt, kun je in het vervolgscherm de desbetreffende declaratiecode invullen.

In het buitenland wijken de tarieven vaak af van de Nederlandse DBC's/DOT's. Niet elke verzekering dekt behandeling in het buitenland. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden behandeling in b.v. België, Duitsland of Spanje wel. Benader je eigen zorgverzekeraar om hierover duidelijkheid te krijgen. Er is jurisprudentie op onze site dat binnen de Europese Unie medische behandelingen vergoed moeten worden tegen in Nederland geldende tarieven. Als de kosten hoger zijn moet je dus wel zelf bijbetalen.

Cryo's maken deel uit van de IVF- of ICSI-behandeling waarin ze zijn verkregen. Een cryo-terugplaatsing telt niet mee als IVF- of ICSI-behandeling.

Met ingang van 1 januari 2010 is de definitie van een IVF-behandeling bijgesteld. Een IVF- of ICSI-behandeling wordt dan pas geteld nadat een geslaagde follikelpunctie heeft plaatsgevonden.

Leeftijd IVF/ICSI en eiceldonatie

Vanaf 01-01-2013 geldt er een leeftijdsgrens van 43 jaar voor alle vruchtbaarheidsbehandelingen. Vruchtbaarheidsbehandelingen bij vrouwen van 43 jaar en ouder worden niet meer vergoed.

Een of twee embryo's terugplaatsen?

Vanaf 01-01-2013 wordt er bij vrouwen tot 38 jaar bij de eerste en de tweede IVF-poging één embryo teruggeplaatst (dit noemen we eSet) . Bij vrouwen van 38 jaar en ouder en bij een derde IVF-poging bij vrouwen jonger dan 38 worden één of twee embryo's teruggeplaatst. -->
U bevindt zich hier: Fertiliteit » FAQ zorgverzekeringen » Aanvullende verzekeringen
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiënten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)