De rol van de man

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Vruchtbaarheid » De rol van de man

De spermakwaliteit

Naast goede eicellen zijn er uiteraard ook goede zaadcellen nodig. Een mannelijke factor is bij 24% van de echtparen de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid. Bij het zaad draait het om het aantal, de vorm, de beweeglijkheid en het "doorborend vermogen" van de zaadcellen.

Een zaadcel bestaat uit het genetisch materiaal van de man verpakt in een slim vervoerssysteem. Bij beoordeling van spermakwaliteit onder een microscoop beoordeelt men vooral het aantal zaadjes, de bewegingsnelheid en de vorm ( 'stroomlijn' ) van de zaadjes (de vervoersfunctie). De kwaliteit van het genetisch materiaal kan niet onder de microscoop worden beoordeeld.

Voor een tekening van een testikel (waar de spermacellen aangemaakt worden) klikt u hier.

De kop van de zaadcel bevat het genetisch materiaal van de man.

Het "accu" gedeelte levert de energie voor de voortbeweging.

De voortbeweging wordt door de staart bewerkstelligd.
De oplossende enzymen in het kopje van het winnende zaadje zorgen voor de doorgankelijkheid van de eicelschil voor dit zaadje. Het genetisch materiaal wordt afgegeven.
Onmiddellijk hierna sluit de eicelschil zich hermetisch af  voor de hierna komende zaadjes.

Beļnvloeding van de spermakwaliteit

Het is duidelijk dat de kans op zwangerschap het grootst is als ook de kwaliteit (aantal, vorm en beweeglijkheid) van het zaad optimaal is. Wat kan de man doen om de kans op op zwangerschap te vergroten?

Temperatuur en vruchtbaarheid

» Klik hier voor literatuur over de warmteregulatie van de testikel

De testikels (zaadballen) bevinden zich niet voor niets buiten het lichaam. De zaadvorming verloopt namelijk alleen goed als het inwendige van de testikels op 35 graden Celsius wordt gehouden. Het scrotum (balzak) mag daarom niet in zijn koelende functie belemmerd worden. Factoren die de koeling kunnen belemmeren zijn:

A. Een spatader of varicocele (zie ook hoofdstuk Varicocele-behandeling)
Klik op de 2 plaatjes voor grotere exemplaren:
B. Kleding en werk:

Klik hier voor een Engelstalig artikel over Lifestyle en spermakwaliteit of hier voor een merk losse boxershorts

Strak ondergoed

Zittend werk

Het is belangrijk dat u overdag altijd ruim zittend, niet "dragend" ondergoed (een ruim vallende boxershort) in combinatie met een ruime buitenbroek draagt. Even belangrijk is het dat u zonder ondergoed aan slaapt.

Alles wat 'oververhitting' van de testikels kan veroorzaken, zoals zittend werk, warme ligbaden, sauna, elektrische dekens of koorts, kan eveneens schadelijk zijn voor de spermakwaliteit. Indien u een periode met koorts heeft doorgemaakt moet dit uiteraard onmiddellijk gemeld worden.

Klik hier voor een schematisch overzicht van het kledingadvies

Aangezien de vorming van een zaadje 3 maanden duurt, is het belangrijk te beseffen dat u met bovengenoemde leefwijze na ruim 3 tot 6 maanden een verbetering van de spermakwaliteit kunt verwachten.

Specifiek Tilburg:
Alle mannen met minder goed of slecht sperma worden door onze androloog/uroloog (Dr H. van Roijen) in consult gezien om ook zijn visie in de behandeling te betrekken.

Tenslotte blijkt het zogenaamde 'sparen' niet goed te zijn voor de spermakwaliteit. Ongeveer 2 tot 3 zaadlozingen per week blijkt het beste te zijn.

Voor sommige mannen is het op 'commando' aanleveren van een sperma-monster lastig. Indien u verwacht problemen te hebben met de spermaproductie, is het van belang dat u dit met het fertiliteitsteam bespreekt. Er kan dan tijdig naar een oplossing gezocht worden.

Gedurende en na de behandeling kunt u normaal vrijen.

Uitslag van het sperma onderzoek

Voor een uitleg over de uitslag (betekenis van de getallen) van het sperma onderzoek, klikt u hier.

De invloed van alcohol op het sperma van de man

Onlangs is de Gezondheidsraad met een advies gekomen voor stellen (zowel de man als de vrouw) betreffende alcoholgebruik tijdens het zwanger proberen te worden. Lees hier verder over alcohol en zwangerschap / bevruchting. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Vruchtbaarheid » De rol van de man
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiėnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)