Verklarende woordenlijst

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Verklarende woordenlijst
Onderstaand treft u de verklarende woordenlijst aan, alfabetisch gerangschikt.

Ga terug naar waar ik vandaan kwam

WoordVerklaring
Androgene hormonenDit is de verzamelnaam van alle mannelijke hormonen. Er zijn namelijk meerdere mannelijke hormonen zoals o.a. testosteron en androsteron.
Andrologische factorMannelijke factor. Bij verminderde vruchtbaarheid van een paar, kan dit bijvoorbeeld verminderde zaadkwaliteit zijn.
Cavum UteriCavum is holte of ruimte, het "cavum uteri" is dus de holte of ruimte in de "uterus"(=baarmoeder).
Cervical HostilityWanneer slijm in de baarmoedermond ten tijde van de vruchtbare dagen niet goed doorgankelijk is voor zaadcellen zodat de reservoirfunctie verminderd/afwezig is.
Cervix van de baarmoederDe buitenopening van de baarmoederhals: de baarmoedermond. Zie plaatje baarmoeder: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/inleiding23.asp
Clomid of SeropheneWordt gegeven bij vrouwen die geen of geen goede eisprong hebben. D.m.v. clomid geven de hersenen (hypofyse) wat meer eiblaasjes stimulerend hormoon (FSH) af, waardoor de rijping van eiblaasjes en eisprong weer kan gaan plaatsvinden.Clomid=Serophene
CoïtusGeslachtsgemeenschap
Cryo embryo terugplaatsingDe terugplaatsing na ontdooing van een embryo wat in vloeibare stikstof was bewaard.
CryopreservatieHet in vaten met vloeibare stikstof bewaren van zaadcellen of embryo?s.
CurettageSchoon of leegkrabben van een hol orgaan zoals bijvoorbeeld de baarmoeder (uterus). Zuigcurettage is het schoon of leegzuigen van het orgaan, bijvoorbeeld de baarmoeder.
DecapeptilIs een LHRH-antagonist evenals Lucrin en Zoladex Zie: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/ki/ki_medicijnen.asp
Doorgaande zwangerschapGoede zwangerschap na 12 weken
E.U.G (Extra Uteriene Graviditeit)Zwangerschap buiten de baarmoeder (buitenbaarmoederlijke zwangerschap), meestal in een van de eileiders
Ectopische zwangerschapBuitenbaarmoederlijke zwangerschap
EicelblaasjeIn de eierstok ontwikkelen zich de eicellen in blaasjes gevuld met vocht (follikels of eicelblaasjes genoemd. zie: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/inleiding21.asp
EicelpunctieHet aanprikken en leegzuigen van het eiblaasje (follikel) waar de eicel inzit.
EileidersZie plaatje baarmoeder: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/inleiding23.asp
EjaculatieZaadlozing
Embryotransfer (ET)plaatsing van embryo in de baarmoeder (terugplaatsing)
EndometrioseBaarmoederslijmvlies (endometrium) in de baarmoeder kan ook op plaatsen buiten de baarmoeder, bijv. eileiders, eierstokken of darmen terechtkomen. Dit bloedt ook maandelijks waardoor littekenweefsel kan ontstaan. Dit kan de vruchtbaarheid schaden. zie ook: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/inleiding24.asp
Endometriose localisatieLocalisatie ("de plaats waar") endometriose kan worden aangetroffen: bijv. eileiders, op/in eierstokken of darmen, het onderste gedeelte van de buikholte (cavum douglasi), de blaaswand of blaasplooi (plica=plooi), de ophangbandeden van de baarmoeder etc.
FertigramOverzicht met alle facetten behorende bij vruchtbaarheid en kansschatting
FertiliteitVruchtbaarheid
First term abortionMiskraam voor 16 weken zwangerschap
Follikel Eiblaasje, of een blaasje met helder vocht waarin de eicel zich bevindt.
FSHIs de afkorting van Follikel Stimulerend Hormoon of eiblaasjes stimulerend hormoon zie ook Clomid en http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/behandeling/opwekken.asp en http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/ki/ki_medicijnen.asp.
Fundus van de baarmoederDe bovenzijde (het "dak") van de baarmoeder. Zie plaatje baarmoeder: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/inleiding23.asp
GonadotrofinenVerzamelnaam van hormonen die onder andere rijping van eicellen en eisprong bevorderen. Deze hormonen (bijvoorbeeld FSH en LH) worden in de hersenen aangemaakt.
Gonal-FWat is Gonal-f precies? GONAL-f is follitropine alfa. Dit is een recombinant humaan follikelstimulerend hormoon, behorend tot de farmacotherapeutische groep van gonadotrofinen. GONAL-f kan gebruikt worden om de ontwikkeling van follikels op gang te brengen in vrouwen die niet ovuleren en die niet reageren op behandeling met clomifeen citraat. GONAL-f wordt gebruikt om meervoudige groei van follikels (en daarmede van meerdere eitjes) te bevorderen bij vrouwen bij wie conceptie-hulptechnieken worden toegepast, zoals zoals IUI, IVF, ICSI. GONAL-f kan worden gebruikt, samen met een ander hormoon lutropine alfa geheten (recombinant menselijk luteiniserend hormoon) om ovulatie op gang te brengen bij vrouwen die niet ovuleren ten gevolge van een zeer lage productie van vruchtbaarheidshormonen (FSH en LH) door de hypofyse. GONAL-f wordt toegepast in combinatie met een ander medicijn, humaan choriogonadotrofine (hCG), voor zaadcelproductie in mannen die onvruchtbaar zijn ten gevolge van hormoondeficientie.
HartactieKloppend hartje
HcgZwangerschapshormoon, afkorting van ?Human Chorionic Gonadotrophin? of menselijk chorion-gonadotrofine.
HMGHMG = Humaan Menopauzaal Gonadotrofine. Een lichaamseigen hormoon dat bij vrouwen de rijping van eicellen bevordert. De werking komt overeen met die van FSH en LH.
Hormonale factorStoornis in de hormonen, hier wordt bedoeld bij vrouwen, waardoor bijv. problemen kunnen ontstaan in de maandelijkse cyclus
HSGHysteroSalpingoGram of HSG. Dit is een röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders Bij een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders wordt alleen gekeken naar de binnenkant en doorgankelijkheid van baarmoeder en eileiders. (Bij het doorspuiten van de eileiders tijdens de röntgenfoto wordt een bepaalde olie gebruikt waarvan aangetoond is dat deze gedurende ongeveer zes maanden een verbetering van de vruchtbaarheid kan veroorzaken. De naam van deze olie is ?Lipiodol®? een vetoplosbaar röntgen contrastmiddel .
Humaan geneesmiddelMedicijn gemaakt van menselijk bronmateriaal.
ICSIIntra-cytoplasmatische Spermatozoa Injectie: Inseminatie door middel van het prikken van een goede zaadcel door de wand van de eicel (Zona pellucida).
ICSI resultaten/behandelingDe ICSI resultaten bij de eerste,tweede en derde behandeling worden getoond op blz: Verdere analyse Tilburgse resultaten - ICSI
Idiopathischzonder aanwijsbare oorzaak
IndicatieDe aanwijzing dat een bepaalde behandeling nodig is
InfertiliteitOnvruchtbaarheid
InnestelingHet moment dat een embryo zich gaat nestelen (?ingroeien?) in de binnenbekleding van de baarmoeder.
InnestelingsbloedingOp het moment dat een embryo zich gaat nestelen in de binnenbekleding van de baarmoeder ( ?ingroeien? ) kan dit soms een klein bloedinkje veroorzaken. Dit wordt dan innestelingsbloeding genoemd.
IVF resultaten/behandelingDe IVF resultaten bij de eerste,tweede en derde behandeling worden getoond op blz: Verdere analyse Tilburgse resultaten - IVF
K.I.De afkorting van Kunstmatige Inseminatie. In principe zijn IUI, IVF en ICSI drie verschillende vormen van kunstmatige inseminatie.
KijkoperatieZie "laparoscopie".
KlinefelterZie http://www.klinefelter.nl/
Klinische zwangerschapBewezen zwangerschap middels echografie
LaparoscopieKijkoperatie: Het vruchtbaarheids onderzoek wordt afgesloten met een poliklinische kijkoperatie. Zie ook http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/ofo/onderzoek.asp. Het vruchtbaarheidsonderzoek (OFO) wordt afgesloten met de beoordeling van de doorgankelijkheid van het voortplantingssysteem bij de vrouw alsook een beoordeling van het gebied in de buikholte van de vrouw, waar de baarmoeder de eileiders en eierstokken zich bevinden. d.m.v. een poliklinische kijkoperatie(PKO). Bij het doorspuiten van de eileiders tijdens deze kijkoperatie wordt in Tilburg naast een blauw gekleurde vloeistof ook een bepaalde olie gebruikt waarvan aangetoond is dat deze gedurende ongeveer zes maanden een verbetering van de vruchtbaarheid kan veroorzaken. De naam van deze olie is ?Lipiodol®? een vetoplosbaar röntgen contrastmiddel.
LHLH = Luteïniserend Hormoon. Dit hormoon wordt in de hersenen aangemaakt. Onder invloed van LH vindt de eisprong plaats. Daarnaast zet LH de eierstokken aan tot de aanmaak van progesteron.
NB: LH zit niet in het recombinant FSH middel, wel in het humaan geneesmiddel (HMG of Menopur).
LucrinIs een LHRH-antagonist evenals Decapeptil en Zoladex Zie: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/ki/ki_medicijnen.asp
Luteale faseDe periode (altijd twee weken) vanaf de eisprong of ovulatie tot aan de Menstruatie.
MenopauzeHet einde van de periode waarin een vrouw menstrueert.Ze behoort dan gedurende minimaal een jaar geen menstruaties meer gehad te hebben.
MenopurDe werkzame stof in Menopur (Menotrofine) is een hormoon dat gewonnen wordt uit de urine van vrouwen in de menopauze. Wat betreft samenstelling en werking is het nagenoeg gelijk aan twee hormonen die in de hersenen worden gemaakt, FSH en LH genoemd. De hormonen werken op de geslachtsklieren van vrouwen (eierstokken) en mannen (testes ofwel teelballen). Bij vrouwen wordt de rijping van eicellen bevorderd alsmede de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen. Bij mannen wordt de rijping van zaadcellen, alsmede de aanmaak van mannelijke geslachtshormonen bevorderd. Bij vrouwen wordt Menopur gebruikt om de rijping van eicellen te bevorderen in geval van verminderde vruchtbaarheid. Menopur kan tevens worden gebruikt om de rijping van eicellen te stimuleren bij kunstmatige voortplantingstechnieken, zoals IUI, IVF, ICSI. Bij mannen wordt Menopur gebruikt om de rijping van zaadcellen te bevorderen in geval van verminderde vruchtbaarheid.
MiddenpijnOok ovulatiepijn of eisprongpijn genoemd, word veroorzaakt door spanning in en daarna het openspringen van het eicelblaasje.
MiskraamMedische term: Spontane abortus is het afkomen of "loskomen" uit de baarmoeder van een (niet)intacte vroege zwangerschap. (5 t/m 16 weken zwangerschpsduur)
MucusBetekend slijm, bijvoorbeeld het slijm dat door de baarmoedermond wordt geproduceerd in de vruchtbare periode.
OestrogeenHet vrouwelijk hormoon geproduceerd door het zich ontwikkelende eiblaasje in de periode voor de eisprong. Dit hormoon werkt o.a. op de opbouw van de binnenbekleding van de baarmoederholte en stimuleert de slijm productie van de baarmoedermond.
OocytEicel
OvulatieEisprong
OvulatiepijnPijn rond de eisprong periode (zie ook middenpijn).
PCOPCO is de afkorting van het Poli Cysteus Ovarium syndroom, zie ook deze Freya en dan folder 18.
Peri menopauzeDe periode rond de menopauze.
PGDPré-implantatie Genetische Diagnostiek zie: Freya en dan folder 13.
Primaire subfertiliteitVerminderde vruchtbaarheid van een paar waarbij nog nooit een zwangerschap is opgetreden
ProgesteronHet hormoon dat wordt afgescheiden door het eiblaasje, nadat de eisprong heeft plaatsgevonden (nu het gele lichaam of corpus luteum genoemd). Het bereidt de binnenbekleding van de baarmoederholte (endometrium) voor op de innesteling van het embryo.
ProveraProvera is evenals progestan is een synthetisch middel dat identiek is aan het natuurlijke hormoon progesteron
PunctiePrik. Het puncteren, het afzuigen van vloeistof via een ingestoken naald.
Recombinant middelMedicijn dat wordt geproduceerd door middel van biotechnologisch veranderde cellen. Deze cellen worden gewoonlijk gekweekt in (onder andere) een bloedproduct.
RefertilisatieHet ongedaan maken van een sterilisatie bij vrouw of man.
Retrograde ejaculatieEen orgasme dat wel subjectief ervaren wordt, maar zonder transport van het sperma naar buiten; door het ontbreken van de reflectoire sluiting van de blaashals komt het sperma in de blaas terecht.
Secundaire subfertiliteitVerminderde vruchtbaarheid van een paar waar ooit een zwangerschap is opgetreden.
SeropheneSerophene is Clomid of clomifeen (zie Clomid)
Serum oestrogeen (oestradiol)De in het laboratorium gemeten hoeveelheid oestradiol of oestrogeen(vrouwelijk hormoon)in het bloed.
SubfertiliteitVerminderde vruchtbaarheid
Tuba pathologieEileiderafwijkingen
VruchtzakBlaasje in de baarmoeder gevuld met vruchtwater waar een kindje in kan groeien
ZoladexIs een LHRH-antagonist evenals Decapeptil en Lucrin Zie: http://www.fertiliteit.info/content/fertiliteit/ki/ki_medicijnen.asp

Ga terug naar waar ik vandaan kwam -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Verklarende woordenlijst
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiënten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)