Zaadcel naar eicel

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Vruchtbaarheid Ľ Kan zaadcel eicel bereiken

Kan de zaadcel de eicel bereiken?

In 14% van de gevallen van verminderde vruchtbaarheid is er sprake van een probleem met de eileiders, in 3% van de gevallen met het baarmoederslijm en in 6% van de gevallen is er sprake van seksuele problemen. Gemiddeld zou 2 tot 3 maal coÔtus (seks) per week voldoende moeten zijn om bevruchting tot stand te laten komen.

Na de zaadlozing komen de zaadcellen als eerste in aanraking met de zuurgraad van de vagina. Zaadcellen zijn hier slecht tegen bestand en zullen hun toevlucht zoeken in het slijm dat baarmoedermond aanmaakt.

Buiten de vruchtbare dagen om is dit slijm van een dusdanige samenstelling dat zaadcellen hier niet doorheen kunnen. In de dagen voor de eisprong verandert het slijm onder invloed van hormonen en behoort nu goed doorlaatbaar te worden voor de zaadcellen.

Ook wordt de baarmoedermond met het hierin aanwezige slijm dan een soort "opvangplaats" voor zaadcellen van waaruit dan een continue stroom zaadjes de tocht naar de buikholte kunnen aanvangen. Goede zaadcellen kunnen in een gunstige omgeving 3 tot 4 dagen blijven voortbewegen. Zie dit plaatje.

Halverwege de menstruatiecyclus vindt, onder normale omstandigheden, de eisprong plaats. De 3 tot 4 dagen voor de eisprong is de vruchtbare periode. Na de eisprong zal de eicel meteen gaan afdalen richting de baarmoeder. Het "vruchtbaarheidsvenster" staat aldus iedere maand zo'n 4 dagen open. Klik hier voor een schematisch overzicht van de baarmoeder, de relatie tussen het baarmoederslijm en slecht sperma, tussen het baarmoederslijm en matig sperma en tussen het baarmoederslijm en goed sperma. Klik hier voor het concept fertiliteitsvenster.

Gedurende de vruchtbare periode is 1 of 2 keer vrijen voldoende om ervan in verwachting te (kunnen) raken. Vrijen hoeft dus zeker niet iedere dag te gebeuren.

Nadat da zaadcellen het slijm in de baarmoedermond en baarmoederhals gepasseerd zijn zetten zij hun weg voort via baarmoederholte en de eileiders (die dan uiteraard doorgankelijk moeten zijn!) richting eierstokken waar nu ieder moment de eicel uit het eiblaasje kan komen (eisprong).


Op onderstaande tekening ziet u een doorsnede van de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.


-->

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Vruchtbaarheid Ľ Kan zaadcel eicel bereiken
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)