Instructies Tilburg

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Elisabeth Ziekenhuis Ľ Folders Ľ Hysterosaphingografie

HSG (Hysterosaphingografie)

Geachte mevrouw,

U zult binnenkort een foto met contrast laten maken van uw baarmoeder en eileiders op de afdeling Radiologie. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van fertiliteitsonderzoek om te beoordelen of de eileiders doorgankelijk zijn. Hierbij worden zij doorgespoten met een vloeistof. Het is bekend dat deze olie die hierbij gebruikt wordt, tot ongeveer een half jaar later een iets hogere zwangerschapskans geeft.

Belangrijk is om voor het ondergaan van het onderzoek zeker te weten dat u niet in verwachting bent.

Indien mogelijk wordt de HSG dus gepland in overleg met u op de afdeling Radiologie in de eerste helft van uw cyclus, dus voor de ovulatoire (eisprong) periode. Dit zal in de regel vanaf de eerste menstruatiedag tot de 13e cyclusdag zijn. Tijdens/na iedere eisprong heeft u immers kans zwanger te raken.

Een alternatief is dat u de HSG laat plannen in de tweede helft van uw cyclus, na uw eisprong. Het voordeel kan zijn dat u eerder geholpen kan worden, een nadeel is echter dat er dan een kans op zwangerschap bestaat indien u eerder gemeenschap heeft gehad in die cyclus. Daarom mag u alleen de HSG laten verrichten in de tweede helft van de cyclus als u of geen gemeenschap heeft gehad sinds de laatste menstruatie voorafgaand aan de HSG of u alleen veilig heeft gevreeŽn, dus met condooms.

Indien er specifieke afspraken gemaakt moeten worden dan zal dit altijd in overleg met de arts moeten plaatsvinden.

Een HSG-onderzoek kan pijnlijk zijn, u krijgt geen verdoving of narcose. Vergeet daarom niet uw voorgeschreven pijnmedicatie tijdig in te nemen. Wij raden u verder aan om niet zelf naar huis te raden, daar u nog wat misselijk kan zijn of buikpijn kunt hebben. De volgende dag kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Mocht u omtrent bovengenoemde nog nader uitleg nodig hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, dagelijks van 08.30u-16.30u, tel. nr.: 013-5392591 -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Elisabeth Ziekenhuis Ľ Folders Ľ Hysterosaphingografie
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)