Bezoek aan de arts

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Hulp bij zwanger worden Ľ Bezoek aan de arts

Het bezoek aan de arts

Voorbereiding op het gesprek

Wanneer je maar niet zwanger wordt, is de eerste stap een bezoek aan de huisarts. In veel gevallen kan de huisarts informatie, tips en advies geven om tot een zwangerschap te komen. Wanneer de huisarts constateert dat verder onderzoek noodzakelijk is, zal hij of zij jullie doorverwijzen naar een gynaecoloog of fertiliteitsarts.

Samen naar het eerste gesprek

Als de afspraak is gemaakt, gaan jullie samen naar het ziekenhuis of de kliniek waar het intakegesprek plaatsvindt. De arts of verpleegkundige maakt kennis met jullie en vertelt over de te volgen procedure. Het onderzoek kan echter van kliniek tot kliniek en van specialist tot specialist verschillen. Tijdens het eerste gesprek wordt er een uitgebreide vragenlijst ingevuld en lichamelijk onderzoek verricht.

Marian (34): ĎHet eerste gesprek met de gynaecoloog vond ik heel eng. Ik was eigenlijk niet voorbereid op zoveel vragen. Het enig wat je wilt weten is hoe het verder gaat en je denkt gewoon niet na dat jijzelf ook nog de nodige informatie moet geven om de arts weer verder te helpen.í

Vragenlijst

De vragenlijst bevat veel vragen die kunnen bijdragen aan het opsporen van de oorzaak van waarom je nog niet zwanger bent. Zowel voor man als vrouw is er een uitgebreide vragenlijst om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. De vragen vereisen de nodige kennis van het heden en het verleden van jullie.

De vragen verschillen van aard en per ziekenhuis. Hierbij een greep uit de mogelijke vragen:

Geschiedenis & achtergrond
- Wat is je scholing?
- Welke ziektes heb je gehad?
- Hoeveel broers en zussen heb je?
- Komen er in de familie kinderloze huwelijken voor?
- Op welke leeftijd kreeg je moeder de menopauze?
- Heb je last van een allergie?

Ontwikkeling & menstruatie
- Op welke leeftijd werd je voor het eerst ongesteld?
- Hoeveel dagen ben je gemiddeld ongesteld?
- Heb je veel bloedverlies tijdens je menstruatie?
- Heb je last van menstruatieklachten?

Seksualiteit
- Hoe vaak hebben jullie geslachtsgemeenschap? (per week / per maand)
- Heb je wel eens last van pijn tijdens de seks?
- Hoe zit het met de zin in seks?

Vragen die je aan de arts/verpleegkundige kunt stellen

Slagingskans?
De eerste vraag is natuurlijk hoe groot de kans is dat je zwanger raakt. Je zult merken dat artsen het lastig vinden hierop antwoord te geven. Na het analyseren van de antwoorden van de vragenlijst en het lichamelijk onderzoek, kan de arts een voorzichtige inschatting maken, maar garantie geeft de arts nooit. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek, zal de arts een behandelplan met jullie bespreken.

Psychosociale vragen
Niet alleen je slagingskans bespreek je met de arts. Ook vragen van medische aard of psychosociale vragen, kun je stellen. Ieder paar heeft zijn eigen vragen. Veel stellen willen weten hoe ze hun probleem met anderen moeten delen. Moet ik het op mijn werk vertellen? Hoe reageert mijn omgeving? De meeste ziekenhuizen bieden extra psychosociale hulp waarbij je kunt praten over de emotionele belasting van de behandelingen, de omgeving of de angst voor pijn. Je kunt bij je eigen ziekenhuis vragen welke hulp er in het ziekenhuis geboden wordt. Dit verschilt per ziekenhuis.

Lees verder over hoe je het aan je omgeving vertelt. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit Ľ Hulp bij zwanger worden Ľ Bezoek aan de arts
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiŽnten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)