Omgeving

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Hulp bij zwanger worden » Hoe vertel ik het aan mijn omgeving

Hoe vertel ik het mijn omgeving?

Vruchtbaarheidsproblemen zijn natuurlijk privé. Of je dit wilt bespreken met je omgeving, ligt heel erg aan jezelf. Het advies is om een aantal mensen in je omgeving erover te vertellen. Maar forceer jezelf niet. Als je het echt niet wilt vertellen, dan doe je dat ook niet. Realiseer je wel dat het een extra belasting is wanneer je telkens ‘smoesjes’ moet verzinnen om naar je afspraken in het ziekenhuis te kunnen gaan. Het is niet makkelijk om je behandeling verborgen te houden. Het is fijner wanneer je daar open over kan zijn. Geheimhouden kan leiden tot extra stress, terwijl een ontspannen houding de behandeling ten goede komt.

Steun

Familie en vrienden kunnen je ook steun geven wanneer ze op de hoogte zijn. Ook kan het goed zijn je leidinggevende te informeren zodat je afspraken kunt maken over eventueel werkverzuim. Vind je het moeilijk om erover te praten, bespreek dit dan met je behandelend arts. Deze zal je zelf advies geven of je doorverwijzen naar een speciaal spreekuur dat sommige ziekenhuizen of klinieken hebben. In een dergelijk spreekuur krijg je advies en steun bij het benaderen van je omgeving en worden situaties besproken.

Janneke (29): ‘Eigenlijk was ik altijd heel open vond ik. Maar toen bleek dat we niet vanzelf kinderen konden krijgen en dat we in het ziekenhuis vruchtbaarheidsbehandelingen moesten ondergaan, bleek toch dat ik er moeite mee had om er over te praten. Met mijn man en ook met mijn vriendinnen. Of juist met hen: ze hadden alle drie al kinderen en opeens was daar een soort drempel. Door op het internet te kijken, heb ik gelezen hoe anderen hiermee omgingen. Uiteindelijk heb ik tegen mezelf gezegd: je moet het vertellen! Gelukkig maar: niet alleen m’n man, maar juist ook mijn vriendinnen zijn een ontzettende steun in de rug geweest tijdens deze moeilijke periode.’

Emoties

De maatschappij erkent het verdriet dat ongewenste kinderloosheid met zich meebrengt vaak niet. Degenen die eronder lijden, hebben soms het gevoel dat ze hun emoties moeten verbergen. Dit leidt weer tot een gevoel van schaamte of isolement. Als je anderen ontmoet die zich in dezelfde situatie bevinden, besef je dat je niet de enige bent en dat je emoties er mogen zijn. Als je over je emoties kunt praten, zullen ze waarschijnlijk minder hevig worden

Je kunt op ons forum kijken en met lotgenoten met vruchtbaarheids problemen in contact komen.

Lees verder over je relatie bij verminderde vruchtbaarheid. -->

U bevindt zich hier: Fertiliteit » Hulp bij zwanger worden » Hoe vertel ik het aan mijn omgeving
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Fertiliteit.info toe aan je favorieten! Favorieten
INTERVIEW

Verhoging IVF slagingskans

Interview met gynaecoloog Van Santbrink over een nieuwe ontwikkeling ter verhoging van de IVF slagingskans.

Lees het interview

Fertiliteitsmedicatie per 2014

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal geneesmiddelen aan patiënten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.
Lees hier wat deze verandering voor u betekent..

Bron: Freya.nl

(advertenties)